Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η Φινλανδία ανακοίνωσε πως καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε και επίσημα την Κυριακή η Φινλανδία.

Ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι.

Ο αρχηγός του κράτους και ένα κυβερνητικό συμβούλιο «αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος. Καθώς χθες, Σάββατο, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 Φιλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη. «Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

Χθες, Σάββατο, ο Φιλανδός πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για το επικείμενο αίτημα ένταξης της χώρας του, το οποίο προκαλεί απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα. «Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε (…) Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε σήμερα ο Νιινίστο για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του.

Ο Ρώσος πρόεδρος του επισήμανε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν ένα λάθος», καθώς θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Στη Φινλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράσθηκε σ’ ένα ιστορικό άλμα στην υποστήριξη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία από τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια επίσημη αίτηση ένταξης θα υποβληθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο, δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές ανησυχίες, ο κ. Τζεοάνα δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

Υπέρ της έντασης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των μελών

Υπέρ της έντασης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Συμμαχίας, με την Τουρκία να αποτελεί τη μια και μοναδική «παραφωνία».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του άτυπου δείπνου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υπήρξε και «ανταγωνισμός» για το ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης -κάτι που υπονοεί πως το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο. Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σουηδία ενώ ορισμένοι σύμμαχοι, επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις. Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

cnni

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου