Thursday, 28 March, 2024

Ιράν: Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης στα κρατητήρια

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης που πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Σημειώνεται πως στο Ιράν εντείνονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατος της Αμινί. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια πέθανε, αφού την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν.

Δύο από τους ανθρώπους σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σακέζ, από όπου καταγόταν η Αμινί, ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw στο Twitter. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντιβανταρέχ από «ευθείες βολές» των δυνάμεων ασφαλείας και ένας πέμπτος στην Ντεχγκολάν. Οι πόλεις αυτές βρίσκονται στο ιρανικό Κουρδιστάν.

Οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έχει συλληφθεί, αλλά απέρριψε «κάποιους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θανάτους» δείχνοντας δύο τραυματισμένους νεαρούς που διέψευσαν τις αναφορές ότι είχαν σκοτωθεί.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι ευρείες, με το hashtag #MahsaAmini στα περσικά να έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια αναφορές στο Twitter. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία ηθών. Χθες ο διοικητής της αστυνομίας της Τεχεράνης, ο Χοσεΐν Ραχίμι, χαρακτήρισε τον θάνατο της Αμινί «ατυχές συμβάν» εκφράζοντας την ελπίδα να μην επαναληφθεί. Ωστόσο, ο πατέρας της νεαρής γυναίκας διέψευσε επανειλημμένα ότι η κόρη του είχε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είδε μώλωπες στα πόδια της. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη την αστυνομία για τον θάνατό της.

Οι διαδηλώσεις είναι πιο έντονες στην επαρχία του Κουρδιστάν, όπου οι αρχές του Ιράν έχουν καταστείλει στο παρελθόν και άλλες ταραχές από την κουρδική μειονότητα που μετρά 8 με 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Hengaw ανέφερε ότι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες. Βίντεο που ανήρτησε η οργάνωση στο Twitter έδειχνε διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες, ενώ ένας άνδρας ακούγεται να λέει «υπάρχει πόλεμος στην Ντιβανταρέχ» και να κατηγορεί την αστυνομία ότι επιτέθηκε στους διαδηλωτές.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλώσεις στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Ραστ, η Μασχάντ και η Ισφαχάν.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν μετά τις ταραχές στα τέλη του 2021 λόγω της λειψυδρίας. Ο θάνατος της Αμινί ενδέχεται επίσης να οξύνει την ένταση μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και της κουρδικής μειονότητας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου