Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ιράν: 380 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα 58 παιδιά

Τουλάχιστον 58 παιδιά έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξέσπασαν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τους Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (HRA), 46 αγόρια και 12 κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τη Guardian, μόνο την περασμένη εβδομάδα, πέντε παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς η βίαιη καταστολή συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα είναι ο εννιάχρονος Κιαν Πιρφαλάκ, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά ανθρώπους- ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί- που σκοτώθηκαν στην πόλη Izeh στα δυτικά την Τετάρτη.

Μιλώντας στην κηδεία του Κιάν την Παρασκευή, η οικογένειά του είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας άνοιξαν πυρ στο οικογενειακό αυτοκίνητο, όπου ο Κιάν καθόταν δίπλα στον πατέρα του. Οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν την ευθύνη για τον θάνατό του, κατηγορώντας για τον πυροβολισμό «τρομοκράτες».

Ο αυξανόμενος αριθμός παιδικών θανάτων στο Ιράν έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της βίας σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με τις διαδηλώσεις να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Οικογένειες στο Ιράν μίλησαν αποκλειστικά στον Observer για τον θάνατο των παιδιών τους, τα οποία, όπως λένε, σκότωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, 12 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία Κουρδιστάν από την αρχή των διαδηλώσεων-και τρία πέθαναν υπό την κράτηση των ειδικών δυνάμεων του Ιράν. Επιπλέον 200 Κούρδοι έφηβοι συνελήφθησαν και 300 τραυματίστηκαν μετά από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Μαχσα Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο θάνατος δύο έφηβων κοριτσιών, της Nika Shakamari και της Sarina Esmailzadeh, που φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας επειδή διαδήλωσαν, προκάλεσε περαιτέρω οργή.

Βίντεο με μαθήτριες σε όλη τη χώρα που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία τους αφαιρώντας τις χιτζάμπ τους και κατεβάζοντας φωτογραφίες των ανώτατων ηγετών του Ιράν έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας σε επιδρομές σε σχολεία όπου ξυλοκοπούσαν και κρατούσαν παιδιά. Σύμφωνα με το σωματείο δασκάλων του Ιράν, ένα άλλο 16χρονο κορίτσι, η Asra Panahi, πέθανε μετά από επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας στην τάξη της στη βορειοδυτική πόλη Ardabil στις 18 Οκτωβρίου. Οι επιθέσεις σε παιδιά στα σχολεία συνεχίζονται, σύμφωνα με τη Hengaw, η οποία είπε ότι μια 16χρονη κοπέλα από το Κουρδιστάν βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη, αφότου πήδηξε από ένα σχολικό βαν, επειδή είχε συλληφθεί στο σχολείο της την περασμένη εβδομάδα.

Η HRA αναφέρει ότι περισσότεροι από 380 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ο αριθμός αμφισβητείται από τις αρχές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου