Saturday, 20 April, 2024

Ισημερινός: Τουλάχιστον 507 θάνατοι, ξεπέρασαν τα 10.000 τα κρούσματα

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι το άθροισμα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε τους 10.000

πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να πλήττει σκληρά την οικονομία της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας.
Η πανδημία έχει συντρίψει τις τελευταίες εβδομάδες τις δυνατότητες των υγειονομικών στη Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, που μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Χιλιάδες πτώματα αφέθηκαν στα σπίτια, για ημέρες, ακόμα και για εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον Ισημερινό επιβεβαιώθηκε την 29η Φεβρουαρίου. Χρειάστηκαν 24 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα 1.000. Κατόπιν τα κρούσματα άρχισαν να διπλασιάζονται χονδρικά κάθε εβδομάδα: πήρε επτά ημέρες για να φθάσουν τα 2.000, κατόπιν άλλες οκτώ ημέρες για να φθάσουν τα 4.000 και άλλες οκτώ ημέρες για να φθάσουν τα 8.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Στη χώρα των Άνδεων έχουν καταγραφεί συνολικά 507 θάνατοι από την ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι άλλοι τουλάχιστον 826 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον κορονοϊό, αλλά στις περιπτώσεις δεν υπήρξε ποτέ επιβεβαίωση.
Σύμφωνα με το Κίτο, οι περισσότεροι από τους ασθενείς βρίσκονται σε «σταθερή κατάσταση» και «σε απομόνωση κατ’ οίκον». Έχουν ληφθεί 32.453 δείγματα για να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, κατά τις αρχές.
Ο ιός εξαπλώνεται σταθερά στη χώρα των Άνδεων παρότι οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών που επιβλήθηκαν εφαρμόζονται επί έναν μήνα.
«Όσο ο κόσμος συμμορφώνεται προς την απομόνωση, είναι πειθαρχημένος και δεσμευμένος» στην τήρηση των μέτρων, «θα είμαστε σε θέση να περιορίζουμε την εξάπλωση», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Χαβιέρ Σολόρσανο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην επιβολή των μέτρων σε διάφορες περιοχές. Φορείς του κορονοϊού βρέθηκαν να κυκλοφορούν στους δρόμους και σε εμπορικά κέντρα.
Οι αρχές λένε ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα μέτρα σε ισχύ, αλλά καταρτίζουν σχεδιασμούς για την άμβλυνσή τους σε κάποιους τομείς, όπως οι κατασκευές.
Στη Λατινική Αμερική, μόνο η Βραζιλία, το Περού και η Χιλή καταγράφουν περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από τον Ισημερινό.
Ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο έχει προτείνει να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, που θα χρηματοδοτηθεί με την επιβολή ειδικού φόρου αλληλεγγύης ύψους 5% επί των κερδών επιχειρήσεων ή προσώπων με έσοδα πάνω από 1 εκατ. δολάρια και με την επιβολή ειδικού φόρου σε εργαζόμενους οι μισθοί των οποίων ξεπερνούν τα 500 αμερικανικά δολάρια.
Η συγκεκριμένη πρόταση, που υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου, συναντά όμως αντίσταση από τον επιχειρηματικό κόσμο, εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις αυτοχθόνων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου