Friday, 19 April, 2024

Ισπανία: Κλείνουν κλιματιστικά! Αυστηρό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας παρά τις αντιδράσεις

Επιμένει η κυβέρνηση της Ισπανίας στην εφαρμογή σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εν όψει ενός χειμώνα

που αναμένεται δύσκολος, παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και των περιφερειακών αρχών να αλλάξει η να καταργηθεί λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να βλάψει τον τουρισμό.

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ την Τετάρτη και απαιτεί την απενεργοποίηση του κλιματισμού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα και περιορισμούς στον φωτισμό, θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της Ισπανίας μεταξύ 4% και 5%, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η συμφωνία

Πριν λίγες εβδομάδες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν εθελοντικά τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% για να προετοιμαστούν για πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Χώρες όπως η Ισπανία, που υποστηρίζουν ότι έχουν περιορισμένη δυνατότητα να εξάγουν φυσικό αέριο σε γείτονες τους εντός ΕΕ, μπορούν να ζητήσουν χαμηλότερο όριο-στόχο της τάξης του 7%. Η Ριμπέρα δήλωσε ότι ενώ οι περιφέρειες μπορούν να καταθέσουν «νέες και συγκεκριμένες» προτάσεις για τροποποιήσεις του σχεδίου πριν από τις 31 Αυγούστου, δεν υπάρχει επιστροφή ως προς την εφαρμογή του.

«Το βασιλικό διάταγμα είναι ήδη σε ισχύ. Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε», δήλωσε μετά από διαδικτυακή συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας των 17 περιφερειών.

Αντιδράσεις

Περιφέρειες που ελέγχονται από το δεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP), όπως η Μαδρίτη, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι πολύ βαρύ για την τοπική οικονομία. Στην άκρως αποκεντρωμένη Ισπανία οι περιφερειακές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή του προγράμματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού του. Το PP ζήτησε τη Δευτέρα επίσημα από την κυβέρνηση να αποσύρει το βασιλικό διάταγμα που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«(Αυτό το διάταγμα) προετοιμάστηκε χωρίς να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος στο εμπόριο, τον τουρισμό ή τον πολιτισμό» δήλωσε τη Δευτέρα ο Μιγκέλ Τελάντο, εκπρόσωπος του PP. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε έκκληση στο PP να επιδείξει «ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» υποστηρίζοντας το σχέδιο.

O.T.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου