Friday, 19 April, 2024

Ισπανία: 700 πυροσβέστες επιχειρούν για 2η μέρα σε πυρκαγιά στη Βαλένθια

Τουλάχιστον 700 πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πρώτη μεγάλη δασική φωτιά της σεζόν στην Ισπανία, η οποία καίει ανεξέλεγκτα

και εξαπλώνεται ραγδαία το τελευταίο 48ωρο, έχοντας προκαλέσει την απομάκρυνση περισσοτέρων από 1.500 ανθρώπους από τα σπίτια τους σε κοινότητα βόρεια της Βαλένθια.

Η φωτιά κατακαίει εκτάσεις στην περιοχή της Βιλανουέβα ντε Βιβέρ της Ισπανίας και, όπως αναφέρουν οι τοπικές υπηρεσίες, είναι μία πυρκαγιά υψηλού βαθμού δυσκολίας που συνοδεύεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες παρόμοιες με του καλοκαιριού. Το 2022 ήταν μια μαύρη χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και ήδη η εν λόγω φωτιά είναι η πρώτη μεγάλη για το 2023. Μάλιστα, η Ισπανία υπήρξε η πλέον πληγείσα χώρα της ηπείρου, με 500 δασικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά που είναι μάλλον χαρακτηριστική του καλοκαιριού», δήλωσε εκφράζοντας τη ανησυχία του στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE ο Μανόλο Νικολάς, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της επαρχίας της Καστεγιόν, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σε παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως μια τέτοια «πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά, είναι μια επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου