Thursday, 28 March, 2024

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Αρχικά, τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο αναφορικά με το πότε η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ, ωστόσο το δίκτυο «Channel 12» μετέδωσε ότι η εκεχειρία θα ξεκινήσει στις 2 τα ξημερώματα με βάση την τοπική ώρα.
Κάτι που επιβεβαιώνεται… κι από την άλλη μεριά, αυτήν της Χαμάς: Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της αρχικής είδησης, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Θυμίζουμε πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν αντιφατικές αναφορές σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την ώρα που η στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχει στερήσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.
Ισραήλ και Παλαιστίνη αλληλοκατηγορούνται για «γενοκτονία» στον ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Γκιλάντ Ερντάν αλληλοκατηγορήθηκαν νωρίτερα για «γενοκτονία», στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Στη σημερινή συζήτηση, εμείς δεν βλέπουμε την προάσπιση των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ αλλά μάλλον μια αδιαφορία της Χαμάς στον Χάρτη (σ.σ. του Οργανισμού) η οποία, όπως οι Ναζί, επιδίδεται στη γενοκτονία του εβραϊκού λαού», υποστήριξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
«Αυτή η συζήτηση χαρακτηρίζεται από την απάτη και το ψέμα» επειδή «η Χαμάς βάζει στο στόχαστρο πολίτες ενώ το Ισραήλ στοχοθετεί τους τρομοκράτες», επέμεινε. «Η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων τις 11 τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε ο Γκιλάντ Ερντάν. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αποχώρησε από το αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο Ριγιάντ αλ Μάλικι.
«Πώς είναι δυνατόν μια δύναμη κατοχής να έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ ο δικός μας, ο υπό κατοχή λαός, είναι το τίμημα αυτού του δικαιώματος;» διερωτήθηκε ο αλ Μάλικι. «Ολόκληρος ο κόσμος σιωπά και κλείνει τα μάτια για τη γενοκτονία ολόκληρων παλαιστινιακών οικογενειών» συνέχισε.
«Ας σταματήσουμε αυτή τη σφαγή», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, ζητώντας και πάλι από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή» και «να αγωνιστεί εναντίον του εποικισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου