Thursday, 25 April, 2024

Ισραήλ: Τέλος στο «πράσινο πάσο»

Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό προχωρά το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να ανακοινώσει την καθολική αναστολή χρήσης

του πιστοποιητικού «green pass», με το οποίο οι πολίτες αποδείκνυαν τον εμβολιασμό τους, την προηγούμενη νόσηση ή το αρνητικό τεστ προκειμένου να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά την σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων του ιού που καταγράφεται στη χώρα. Συγκεκριμένα, από την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον στα τέλη Ιανουαρίου, με 81.000 μολύνσεις, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη 21.000 νέα κρούσματα.

«Το κύμα της Όμικρον υποχώρησε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά την συνάντησή του με τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ στα παιδιά τους δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αρνητικό τεστ θα εξακολουθεί να απαιτείται για την επίσκεψη σε οίκους ευγηρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της «Όμικρον» δοκίμασε τον προηγούμενο μήνα τις αντοχές του συστήματος υγείας του Ισραήλ και διατάραξε την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει νέα μέτρα θέλοντας να κρατήσει ζωτικές λειτουργίες της οικονομίας και της κοινωνίας ανοιχτές.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9,4 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει περίπου 3,5 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας και περισσότερους από 9.700 θανάτους με ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο μισός πληθυσμός μπορεί να έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

Πηγή: Reuters

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου