Friday, 29 March, 2024

Ιταλία: Διαδηλώσεις για το «πράσινο πάσο» – Υποχρεωτικό και στα λεωφορεία

Από την 1η Σεπτεμβρίου στην Ιταλία επεκτείνεται η χρήση του πράσινου πάσου για τους εμβολιασμένους. Θα είναι αναγκαίο για τις μετακινήσεις

εντός εθνικών συνόρων με πλοία, τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία. Εξαιρούνται οι επιβάτες των μέσων μεταφοράς που κινούνται μέσα σε μια μόνον περιφέρεια. Σε όποιον δεν σεβαστεί το νέο μέτρο, οι αστυφύλακες θα μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο από 400 μέχρι και 3.000 ευρώ.
Παράλληλα από την ερχόμενη Τετάρτη η πράσινη κάρτα εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτική και για όλους όσους εργάζονται σε σχολεία και πανεπιστήμια. Για να εξασφαλίσει κανείς το πάσο δεν χρειάζεται πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού: φτάνει να του έχουν χορηγήσει την πρώτη δόση και να έχουν περάσει τουλάχιστο δύο εβδομάδες.
Και στην Ιταλία οι αρνητικές αντιδράσεις συνεχίζονται. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου διαδήλωσαν κατά του πράσινου πάσου τρεις χιλιάδες άτομα στη Ρώμη, στην κεντρική Πλατεία του Λαού. Στην κινητοποίηση παρείσφυσαν και πάλι ομάδες και υπήρξαν στιγμές έντασης με την αστυνομία. Στο Μιλάνο, σε παράλληλη κινητοποίηση, οι συμμετέχοντες κατέστρεψαν υπαίθριο περίπτερο του κινήματος Πέντε Αστέρων. Την Τετάρτη οι πολέμιοι του πράσινου πάσου ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πενήντα τέσσερις σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας και μέσω διαδικτύου έκαναν λόγο για «δικτατορικές επιβολές».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πάντως είναι ήδη απαραίτητο για να μπει κάποιος μέσα σε καφέ και εστιατόρια ή για να μπαίνει σε θέατρα, σινεμά, γήπεδα, γυμναστήρια και κέντρα άθλησης γενικότερα. Υπάρχουν και διάφορα περίεργα και παράδοξα. Σε πολλά εστιατόρια οι ιδιοκτήτες ζητούν τώρα από τους εμβολιασμένους πολίτες να κάθονται στον εσωτερικό χώρο, ώστε να μπορούν να τρώνε έξω οι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διάκριση, την οποία όλο και περισσότεροι πελάτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν. Πολλοί εστιάτορες, οι οποίοι στην αρχή δεν ήθελαν να αναλάβουν την υποχρέωση των ελέγχων για το πάσο, τώρα άλλαξαν γνώμη. Θεωρούν, όπως δηλώνουν στον ιταλικό τύπο, ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου