Wednesday, 24 April, 2024

Ιταλία: Η Gazprom διέκοψε πλήρως την αποστολή φυσικού αερίου έως 4 Οκτωβρίου

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom αύριο και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει η ίδια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι η Gazprom δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία μέσω της Αυστρίας.

Για μία ακόμα φορά, ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται γραφειοκρατικούς λόγους. Ρίχνει την ευθύνη στην άρνηση του αυστριακού διαχειριστή να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς του αερίου. Μια απόφαση που συνδέεται με την αλλαγή των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η του Οκτώβρη.

Από την άλλη, ο αυστριακός ρυθμιστής απαντά ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήταν γνωστές σε όλους τους παράγοντες της αγοράς εδώ και μήνες και ζητεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν τις συμφωνίες.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, το 45% των εισαγωγών αερίου της Ιταλίας προερχόταν από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 25% από τον Ιούνιο, με τη χώρα να έχει ήδη αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου