Friday, 19 April, 2024

Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος: Εμβολιάστηκαν on camera οι πρώτοι πολίτες

Νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες.

Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Εμβολιάσθηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά τοπική ώρα. «Εμβολιασθείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι. Τα πρώτα εμβόλια έφτασαν το Σάββατο στην Ιταλία. «Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιασθώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και επελέγην απ’ τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή», προσέθεσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».

Ισπανία: Μια 96χρονη η πρώτη που έκανε το εμβόλιο
Μια 96χρονη σε οίκο ευγηρίας στην κεντρική Ισπανία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε σήμερα κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η κυρία αυτή με τα λευκά κοντά μαλλιά, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Όλμος στη Γουαδαλαχάρα (κεντρική Ισπανία), στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.
Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech.

Το συγκεκριμένο γηροκομείο επελέγη για να ξεκινήσει από εκεί η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία λόγω της εγγύτητάς του με tiw αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Pfizer, όπου έφθασαν χθες τα εμβόλια από το Βέλγιο πριν διανεμηθούν σε όλη τη χώρα. Επελέγη επίσης διότι εκεί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19. «Είναι πολύ μεγάλη περηφάνια και πολύ μεγάλη ικανοποίηση για εμάς: εκπροσωπούμε όλους τους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας», είχε δηλώσει την Πέμπτη η επικεφαλής του γηροκομείου Μαρίνα Βαντίγιο. «Είναι τιμή για όλους εμάς», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Κύπρος: Τι δήλωσε ο πρώτος γιατρός που έκανε το εμβόλιο
Λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής άρχισαν στην Κύπρο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ο Δρ. Τσιφτσής, ιδιώτης γιατρός στον οίκο ευγηρίας «Παναγία» στη Λεμεσό. Ο κ. Τσιφτσής έκανε λόγο για την αρχή του τέλους της πανδημίας, καλώντας, παράλληλα τους πολίτες να εμπιστευτούν την ιατρική κοινότητα και να εμβολιαστούν. «Νιώθω πολύ χαρούμενος, νιώθω αισιόδοξος. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, την ιατρική και αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε να κάνω το εμβόλιο σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δρ. Τσιφτσής.

«Θέλω να πω σε όλους μας τους συμπολίτες που έχουν τις αμφιβολίες τους, ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι στις κλινικές έρευνες, τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και όλοι συνηγορούμε στο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Και ελπίζω οι συμπολίτες μας να ακούσουν την έκκληση της ιατρικής κοινότητας να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία μία ώρα γρηγορότερα» κατέληξε.

Γαλλία
Στη Γαλλία, 19.500 δόσεις παραδόθηκαν στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι εργαζόμενοι φορώντας μάσκες και ειδικά γάντια προστασίας από τις χαμηλές θερμοκρασίες (το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου) μετάφεραν τις συσκευασίες σε ειδικούς ψύκτες.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech «προστατεύει το 95% των ανθρώπων από τις πιο σοβαρές μορφές (της Covid-19) και θα σώσει πολλές ζωές», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Μια γυναίκα 101 ετών η πρώτη που εμβολιάστηκε στη Γερμανία
Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήδη άρχισαν ήδη από χθες τη σχετική διαδικασία, ξεκινώντας να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας.

Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ. Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε. Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου