Thursday, 18 April, 2024

Ιταλία: Οι επιχειρηματίες της εστίασης έσπασαν το lockdown – Άνοιξαν σε θαμώνες

Ιταλία: Οι επιχειρηματίες της εστίασης έσπασαν το lockdown σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αν και μεγάλο μέρος της Ιταλίας εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού, εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν τις πόρτες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι πελάτες ήπιαν, έφαγαν, τραγούδησαν και σε ένα βίντεο που έγινε viral έχουν καταγραφεί να διώχνουν τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να επέμβουν.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, επέκτεινε τους περιορισμούς την Παρασκευή, επιβάλλοντας εθνική απαγόρευση από τις 22:00 έως τις 5 π.μ. έως τον Μάρτιο και απαγόρευσε τα ταξίδια μεταξύ των 20 περιοχών της Ιταλίας έως τις 15 Φεβρουαρίου. 
Για περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» ζώνες-με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εκεί-τα μπαρ και τα εστιατόρια περιορίζονται μόνο στην εξυπηρέτηση με take-away.


Ωστόσο, οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ δεν πήραν με καλό μάτι τα νέα μέτρα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οργανώθηκε κίνημα αντίδρασης με το hashtag #IoApro (μτφ. Εγώ Ανοίγω), και οι ιδιοκτήτες άνοιξαν τις πόρτες τους την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η διάθεση σε ένα κατάστημα στο Μιλάνο ήταν εορταστική, με τους θαμώνες να τραγουδούν και να χορεύουν χωρίς μάσκες ο ένας δίπλα στον άλλο.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια δεν ήταν τόσο προκλητικά ανοιχτά. Μερικοί απλώς έμειναν ανοιχτοί μετά τις 18:00, οπότε ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να κλείνουν τα καταστήματα στις «κίτρινες» ζώνες.
Αλλοι άνοιξαν, αλλά παρέμειναν διακριτικοί και επέβαλαν τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις μέσα.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή την ενέργεια είναι ασαφής. Πριν από την Παρασκευή, οι διοργανωτές του #IoApro είπαν ότι αναμενόταν να συμμετάσχουν 50.000 εστιάτορες. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ στα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πολύ μικρότερη συμμετοχή στην πραγματικότητα.
Σε ένα βίντεο που έγινε viral την Παρασκευή το βράδυ, η αστυνομία φαίνεται να προσπαθεί να εισέλθει σε μια παμπ, προτού δεχθεί τον εκφοβισμό και τελικά τον διωγμό από τους εξαγριωμένους πελάτες.
Μερικοί άλλοι, όμως, δεν την γλίτωσαν τόσο φθηνά. Σε τουλάχιστον ένα εστιατόριο στη Φλωρεντία, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εννέα άτομα και ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να κλείσει εντελώς για μια εβδομάδα.
Ολα αυτά, σε μια χώρα που δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, θρηνώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Η Ιταλία μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 2,35 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου, μαζί με περισσότερους από 81.000 θανάτους. Αν και οι αριθμοί έχουν πέσει από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Νοεμβρίου, περισσότερα από 15.000 κρούσματα καταγράφονται τις περισσότερες ημέρες, και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου