Friday, 29 March, 2024

Κάμαλα Χάρις: Με το βλέμμα στην προεδρία του 2024 η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Με την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές η αντιπροεδρία των ΗΠΑ θα ζήσει ιστορικές στιγμές: για πρώτη φορά θα βρεθεί γυναίκα στο αξίωμα

Η Κάμαλα Χάρις, 56 ετών δικηγόρος, έχει συνηθίσει ωστόσο στις… πρωτιές.
Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος της χώρας, έχει υπάρξει η πρώτη περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και υπουργός δικαιοσύνης στην Καλιφόρνια. Η γεννημένη στο Όκλαντ Κάμαλα Χάρις έχει καταγωγή από την Ινδία, λόγω της μητέρας της και την Καραϊβική, λόγω του πατέρα της.
Οι πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, έδωσαν παραδόξως πολιτικούς πόντους στην Χάρις, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές, μολονότι η ίδια ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και πριν από την εκλογή της στην ομοσπονδιακή Γερουσία το 2016, είχε κατεξοχήν διακριθεί σε σκληρές επιλογές στα θέματα «νόμου και τάξης». Όμως τα ζητήματα ταυτότητας (γυναίκα, μαύρη, φιλική στα LGBT δικαιώματα κ.ο.κ.), όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δείχνουν να υποβαθμίζουν αυτή τη «λεπτομέρεια».
Επίσης, κατά την εισαγγελική της θητεία, επέκτεινε τις έρευνές της στο περιβαλλοντικό, το διαδικτυακό και το επιχειρηματικό έγκλημα, ενώ αξιοθαύμαστος ήταν ο υψηλός βαθμός καταδικών της (χωρίς να ζητά τη θανατική ποινή). Πολλούς πόντους κέρδισε πάντως με την ξεκάθαρη στάση της κατά των εξώσεων, κατά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.
Kamala for president!
Δεν είναι λίγο αυτοί που λένε πως η Κάμαλα Χάρις παίρνει θέση για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2024 και σύμφωνα με τα όσα παρακολουθήσαμε και διαβάσαμε τους τελευταίους μήνες, έχει την απόλυτη δυναμική για να το κάνει και γιατί όχι και να τα καταφέρει. Το ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ την έχουν χαρακτηρίσει «θηλυκό Ομπάμα» δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο… τολμηροί (που είναι πολλοί), που δεν αποκλείουν ότι η Χάρις μπορεί να βρεθεί στο υψηλότερο αξίωμα των ΗΠΑ και νωρίτερα, στηρίζοντας την εκτίμησή τους στο ότι ο Τζο Μπάιντεν εκτός του ότι είναι 78 ετών (ο γηραιότερος πρόεδρος κατά την εκλογή του), αντιμετωπίζει και πάρα πολλά προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν, ο Τζο Μπάινεν είχε ρωτηθεί σχετικά με το θέμα της… αντικατάστασής του σε περίπτωση που του συμβεί κάτι. Η απάντησή του για την Χάρις και την ετοιμότητά της, τα λέει όλα για τις προοπτικές της 56χρονης αντιπροέδρου (πλέον): «Πρώτον οι αξίες της, δεύτερον είναι έξυπνη σαν διάολος, τρίτον, έχει τσαγανό. Τέταρτον, είναι πραγματικά ηθική. Και πέμπτον, έχει σημαντική εμπειρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης της μεγαλύτερης πολιτείας, που είναι το δεύτερο πίσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ».

newsbreak

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου