Friday, 19 April, 2024

Κίνα: Παγιδευμένοι σε χρυσωρυχείο, κατάφεραν να στείλουν μήνυμα σε διασώστες

Τουλάχιστον 12 εργάτες χρυσωρυχείου, που για περισσότερο από μια εβδομάδα έχουν παγιδευτεί κάτω από το έδαφος στην Κίνα

είναι ακόμη ζωντανοί. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου, σε χρυσωρυχείο της επαρχίας Σαντόνγκ, στα ανατολικά της χώρας. Εξαιτίας του συμβάντος 22 άνθρωποι έμειναν παγιδευμένοι σε απόσταση μεγαλύτερη των 600 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι εργάτες κατάφεραν να στείλουν ένα γραπτό μήνυμα στα σωστικά συνεργεία (που το Σαββατοκύριακο άκουσαν χτύπους, λαμβάνοντας ενδείξεις ζωής στο σημείο) ενημερώνοντας για την κατάστασή τους και ζητώντας βοήθεια. «Χρειαζόμαστε επειγόντως φάρμακα, παυσίπονα, ιατρικούς επιδέσμους και αντιφλεγμονώδη. Τρεις άνθρωποι υποφέρουν επίσης από υπέρταση», αναφέρεται στο μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση των υπόλοιπων δέκα παγιδευμένων εργατών παραμένει άγνωστη.
Όπως αναφέρεται επίσης στο μήνυμα, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ακόμη σημειώνεται πως μεγάλη ποσότητα νερού περιβάλλει τους εργάτες που βρίσκονται παγιδευμένοι. «Ευχόμαστε οι διασώστες να μην σταματήσουν, ώστε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Σας ευχαριστούμε», καταλήγει ο συντάκτης του μηνύματος.
Εικόνες με μέλη των σωστικών συνεργείων, να κατεβάζουν από μια δίοδο ένα συρματόσκοινο πάνω στο οποίο έχουν κρεμάσει τρόφιμα, προτού το ξανατραβήξουν στην επιφάνεια με το μήνυμα των εργατών του χρυσωρυχείου, έχουν μεταδοθεί από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Όπως είναι φυσικό, η είδηση έχει κάνει ήδη και τον γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σωστικά συνεργεία αναμένεται να ανοίξουν σήραγγες στο ορυχείο. Εξαιτίας της έκρηξης που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες, προκλήθηκε βλάβη στην σκάλα από την οποία εξασφαλιζόταν πρόσβαση στο ορυχείο, καθώς και στα καλώδια επικοινωνίας.
Τα ατυχήματα σε ορυχεία είναι συχνά στην Κίνα, δεδομένου ότι σε αυτά τηρούνται ελλιπώς οι κανονισμοί και τα μέρα ασφαλείας. Μετά το περιστατικό στη Σαντόνγκ, δύο αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για το ορυχείο έχουν ήδη απολυθεί.
23 εργάτες έχασαν τη ζωή τους τον Δεκέμβριο σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Τσονγκκίνγκ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Πηγές: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτο: Xinhua

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου