Friday, 29 March, 2024

“Καίγεται” η Γαλλία για τη σύνταξη στα 64. Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ

Αναστάτωση στους δρόμους του Παρισιού και κοροϊδίες στο κοινοβούλιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Η αστυνομία στο Παρίσι συγκρούστηκε με διαδηλωτές αφότου η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Place de la Concorde ως απάντηση στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Τα σχέδια είχαν πυροδοτήσει δύο μήνες έντονων πολιτικών συζητήσεων και απεργιών.

Η πρωθυπουργός Élisabeth Borne επικαλέστηκε το άρθρο 49:3 του συντάγματος- επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποφύγει μια ψηφοφορία στη Συνέλευση. Η απόφαση ελήφθη λίγα λεπτά πριν προγραμματιστεί η ψηφοφορία των βουλευτών για το επίμαχο νομοσχέδιο, επειδή δεν υπήρχε εγγύηση για την κατάκτηση της πλειοψηφίας.

Η κίνηση αυτή, προκάλεσε οργή στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Πολλοί χλεύασαν τον πρωθυπουργό, τραγούδησαν το La Marseillaise και κρατούσαν σημάδια διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο.

Πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε την Παρασκευή κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από ομάδα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise (LFI), Mathilde Panot, έγραψε στο Twitter ότι ο Μακρόν βύθισε τη χώρα σε κυβερνητική κρίση, χωρίς κοινοβουλευτική ή λαϊκή νομιμότητα. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων για να απορρίψουν την τροπολογία αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και κυματίζοντας σημαίες των συνδικάτων.Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αργά το βράδυ της Πέμπτης. Μια φωτιά άναψε στη μέση της Place de la Concorde και η αστυνομία με ασπίδες και ρόπαλα έριξε δακρυγόνα.

Μέχρι το βράδυ, 120 άτομα είχαν συλληφθεί, είπε η αστυνομία του Παρισιού στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ωστόσο, τα συνδικάτα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με τη Γενική Συνομοσπονδία του Travail (CGT) να λέει ότι άλλη μια ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σχεδιάζεται για την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Η συνταγματική διαδικασία που έχει προκαλέσει όλη αυτή την οργή μπορεί να ακούγεται σκοτεινή, αλλά αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του πολιτικού λεξιλογίου στη Γαλλία. Παρόλο που ο Μακρόν επανεξελέγη πέρυσι σε μια πλατφόρμα συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ο κυβερνών συνασπισμός του δεν έχει πλειοψηφία στη Συνέλευση και θα χρειαζόταν υποστήριξη από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών για να περάσει τις συνταξιοδοτικές αλλαγές.

Αλλά κάθε φορά που μια κυβέρνηση επικαλείται το 49:3, μπορεί να είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί αμέσως ότι αδικεί τη βούληση του λαού… Προφανώς, τείνει να χρησιμοποιείται πιο συχνά από κυβερνήσεις που δεν έχουν ενσωματωμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως ο σοσιαλιστής Michel Rocard τη δεκαετία του 1980 και η Élisabeth Borne σήμερα.

Στην πραγματικότητα το έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά αυτές οι περιπτώσεις ήταν για λογαριασμούς δημοσίων οικονομικών που ήταν λιγότερο αμφιλεγόμενοι.

Η χρήση της διαδικασίας είναι ένας τρόπος για να παρακαμφθεί μια ψήφος που μπορεί να χαθεί, αλλά το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να υποβάλουν αμέσως ψήφο δυσπιστίας. Αν αυτά υπερψηφιστούν, η κυβέρνηση πέφτει. Αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο τώρα, αλλά απίθανο, γιατί θα σήμαινε ότι η ακροδεξιά, η αριστερά και μεγάλο μέρος της συντηρητικής αντιπολίτευσης θα ενωθούν.

Η διαμάχη κάνει για άλλη μια φορά τη Γαλλία να φαίνεται μη αναμορφώσιμη. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η αλλαγή στην ηλικία συνταξιοδότησης απέχει πολύ από το να είναι δραματική. Όμως το νομοσχέδιο περιγράφεται τακτικά από τους αντιπάλους ως «βάναυσο», «απάνθρωπο» και «εξευτελιστικό».

Το ηθικό στη Γαλλία είναι χαμηλό και μειώνεται, και οι άνθρωποι βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως ένα φωτεινό σημείο στο μέλλον. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση πλουσίων που αφαιρεί ακόμη και αυτό.

Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Την ώρα που ολόκληρη η Γαλλία «βράζει» για το συνταξιοδοτικό, η Εθνοσυνέλευση «στριμώχνει» τον Εμανουέλ Μακρόν. Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στην εθνοσυνέλευση ετοιμάζονται να κατατεθούν άμεσα δύο προτάσεις μομφής κατά του Γάλλου προέδρου.

Η μία θα γίνει από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από έναν συνασπισμό αριστερών βουλευτών που υποστηρίζονται από τον Ζαν-Λικ-Μελανσόν.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο τη Δευτέρα.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι, πράγμα που πρακτικά σημαίνει, όπως τονίζει η Le Parisien, ότι 30 από τους 61 κεντροδεξιούς βουλευτές, θα πρέπει να πάνε κόντρα στην γραμμή του κόμματος.

Από τους Hugh Schofield & Robert Plummer, BBC News, Παρίσι και Λονδίνο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου