Thursday, 25 April, 2024

«Καλώς ήλθατε στην κόλαση»: Το βίντεο που ταράζει ξανά τις σχέσεις Σερβίας – Αλβανίας

«Καλώς ήρθατε στην κόλαση», είναι ένας από τους προκλητικούς τίτλους που εμφανίζεται σε αυτό το βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες πριν από τον αγώνα Αλβανίας – Σερβίας για τα προκριματικά του Euro 2016 στα Τίρανα. 

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της εθνικής ομάδας της Σερβίας στη γειτονική χώρα δέχθηκε επίθεση με πέτρες, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί, αλλά μόνο υλικές ζημιές. Έντονη ήταν η διαμαρτυρία των Σέρβων παραγόντων.

Απειλούν με αποχή οι Σέρβοι από τον αγώνα

Μάλιστα, σήμερα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας (FSS) προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί κίνδυνος για την ασφάλεια των διεθνών ποδοσφαιριστών της χώρας στον αποψινό αγώνα με την Αλβανία, τότε η Εθνική ομάδα δεν θα εμφανιστεί στο γήπεδο για να παίξει.

«Αν δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια της Εθνικής στον αγώνα απόψε στην Αλβανία, η Σερβία ενδέχεται να μην παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο» προειδοποίησε με ανακοίνωση η FSS.

Ο Μιλιβόι Μίρκοφ ανέφερε από την πλευρά του: «Αν υποπτευτούμε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της ομάδας μας, είναι πιθανό πως το παιχνίδι δεν θα διεξαχθεί. […] Σε κάποια στιγμή πέταξαν πολλές πέτρες και έσπασαν ένα παράθυρο πίσω από τον οδηγό. Άμεσα ενημερώσαμε την ασφάλειά μας και την Αστυνομία της Αλβανίας και φτάσαμε με ασφάλεια στο ξενοδοχείο. Όλοι σκεφτόμαστε το περιστατικό και ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε κάτι νέο».

Διάβημα διαμαρτυρίας από το Σερβικό ΥΠΕΞ – Δεν έγινε τίποτα, απαντούν οι Αλβανοί

Το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου, εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει.

Ο Μπότσκα, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να την παραλάβει, με τη δικαιολογία ότι «δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας» τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Δεν θα πάει στην Αλβανία ο Σέρβος πρωθυπουργός

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν θα μεταβεί στην Αλβανία για να παρακολουθήσει τον αγώνα στο στάδιο του Ελμπασάν.
«Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές» ανέφερε ο Βούτσιτς σε ανοιχτή επιστολή του.

Τι έγινε στο περσινό ματς

Σημειώνεται ότι το ματς αποτελεί «casus belli», με τη γειτονική χώρα να είναι σαν καζάνι που βράζει και κάνει την UEFA να τρέμει, αν σκεφτεί κανείς τι ακριβώς συνέβη στη Σερβία, πριν από ένα περίπου χρόνο.

Στα τουρκικά, η πόλη που θα διεξαχθεί το Αλβανία – Σερβία, σημαίνει «φρούριο» και κάπως έτσι μοιάζει τις τελευταίες μέρες. Περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί είναι επί ποδός πολέμου, ενώ ακόμα και ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει, όπως το χθεσινό επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στον αγώνα που είχε διεξαχθεί στη Σερβία, έκανε την εμφάνισή του στο γήπεδο ένα drone στο 41ο λεπτό του αγώνα, με μια σημαία που έφερε το σύμβολο της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία «κατέβασε» ο Μίτροβιτς. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και η… μάχη.

110113-245160 110113-245164 110113-245163 110113-245162 110113-245161

www.athensvoice.gr

«Καλώς ήλθατε στην κόλαση»: Το βίντεο που ταράζει ξανά τις σχέσεις Σερβίας – Αλβανίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου