Friday, 19 April, 2024

Καταζητείται επικίνδυνος συνεργός – Γάλλοι οι τρεις από τους καμικάζι

Συναγερμό σημαίνει η γαλλική αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφία «επικίνδυνου» υπόπτου που διαφεύγει μετά την 11η Σεπτεμβρίου του Παρισιού. Γάλλοι είναι οι τρεις εκ των επτά καμικάζι, οι δύο κάτοικοι Βρυξελλών.

Στη συνωμοσία που οργανώθηκε «από άτομα με βάση το Βέλγιο» εμπλέκονται τρία αδέλφια, περιλαμβανομένου του 26χρονου -επίσης Γάλλου- που καταζητείται.
Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 129. Εκ παραδρομής το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο την Κυριακή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου προκάλεσαν τον τραυματισμό 132 ατόμων, οι 99 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Κυριακής ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους βουλευτές και τους υπουργούς του να μην συγχέουν την προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία. Παράλληλα, επισήμανε πως θα διενεργηθούν κανονικά οι περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, καθώς και η διεθνής σύνοδος για το Κλίμα στην πρωτεύουσα στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει πάντως κατά πληροφορίες την παράταση για τρεις μήνες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα για πρώτη φορά από τον πόλεμο στην Αλγερία.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Γαλλίας λαμβάνουν την ίδια στιγμή χώρα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Έως και 20.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, κράτησαν σιωπηλά στα χέρια κεριά στη μνήμη των θυμάτων μπροστά από τις πύλες της πρεσβείας της Γαλλίας στην Κοπεγχάγη.
Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για πληροφορίες για τον εντοπισμό του υπόπτου για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου Σάλαχ Αμπντεσλάμ, γεννημένου το 1985 στις Βρυξέλλες. Και αυτός διαθέτει γαλλική υπηκοότητα, επιβεβαίωσε η αστυνομία.
Φωτογραφία του δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα με την προειδοποίηση ότι είναι επικίνδυνος, και ζητώνται μαρτυρίες ατόμων που μπορεί να τον έχουν δει. Οι πολίτες καλούνται να μην τον πλησιάσουν, αλλά να ειδοποιήσουν τις Αρχές.
Όλες οι εξελίξεις
Πανικός στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ υπό το φόβο επίθεσης
Οπλοστάσιο βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο σε προάστιο του Παρισιού
Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες
Βίντεο: Οι πρώτοι πυροβολισμοί στο θέατρο Bataclan του Παρισιού
Μουζάλας: Η Ελλάδα έκανε ό,τι απαιτεί η ΕΕ στην καταγραφή του υπόπτου
Από τη Λέρο έως το μακελειό του Παρισιού, η διαδρομή του διαβατηρίου
Γιούνκερ: Να μην αλλάξει η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες μετά το Παρίσι
Γάλλος γνωστός στις Αρχές ένας από τους δράστες στο Παρίσι, «νήμα» στο Βέλγιο
Η βελγική Εισαγγελία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο δράστες των επιθέσεων είναι Γάλλοι που διέμεναν στις Βρυξέλλες, ενώ ένας Γάλλος πολίτης βρίσκεται και μεταξύ των συνολικά επτά συλληφθέντων σε εφόδους της αστυνομίας στην βελγική πρωτεύουσα το Σάββατο και την Κυριακή.
Οι νεότερες πληροφορίες αναμένεται να αναδείξουν τους ολοένα και αυξανόμενους φόβους για ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό της Γαλλίας, χώρας που «εξάγει» τους περισσότερους τζιχαντιστές σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι επιθέσεις πρετοιμάστηκαν «από ομάδα ατόμων με έδρα το Βέλγιο» που «επωφελήθηκαν από συνεργούς στη Γαλλία».
Τρεις εκ των εμπλεκόμενων στα τραγικά γεγονόταν έχουν κατονομαστεί μέχρι στιγμής: Ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείται, ο αδελφός του Ιμπραχήμ Αμπντεσλάμ και ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι.
Ο τελευταίος, 29χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, ταυτοποιήθηκε από ακρωτηριασμένο δάχτυλό του που βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου ο ίδιος και δύο συνεργοί του ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι αφότου έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο. Έξι άτομα από το περιβάλλον του τελούν υπό κράτηση, περιλαμβανομένων αδελφού, πατέρα και κουνιάδας.
Ποια είναι τα τρία αδέλφια
Οι γαλλο-βελγικές έρευνες επικεντρώνονται στα τρία αδέλφια Γάλλων με βάση το Βέλγιο. Ο ένας είναι το πρόσωπο που καταζητείται, ο δεύτερος κρατείται στις Βρυξέλλες και ο τρίτος ενδέχεται να είναι μεταξύ των επτά νεκρών τρομοκρατών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τα ονόματα δύο αδελφών εμφανίζονται στα συμβόλαια ενοίκιασης δύο αυτοκινήτων με βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ένα Volkswagen Polo και ένα Seat.
O ραδιοφωνικός σταθμός BFM TV μετέδωσε ότι πιστεύεται πως ο Αμπντεσλάμ Σάλαχ νοίκιασε το αυτοκίνητο Volkswagen Polo που εθεάθη έξω από το θέατρο Bataclan, το οποίο κυλίστηκε στο αίμα 89 ανθρώπων. Ο αδελφός του Ιμπραχήμ Σάλαμ -το όνομα του οποίου δημοσιοποίησε η Washington Post επικαλούμενη ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών- πιστεύεται ότι μπορεί να είναι ένας από τους καμικάζι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.
Ο τρίτος αδελφός, το όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, πιστεύεται ότι βρίσκεται μεταξύ των επτά ατόμων που συνελήφθησαν το Σάββατο και την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Καταζητείται επικίνδυνος συνεργός – Γάλλοι οι τρεις από τους καμικάζι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου