Wednesday, 24 April, 2024

Κατολίσθηση στον Ισημερινό: 49 νεκροί, 39 οι αγνοούμενοι

Η κατολίσθηση που έθαψε πριν από έναν μήνα συνοικία της πόλης Αλαουσί, στον νότιο Ισημερινό, στοίχισε τη ζωή

σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, ενώ άλλοι 39 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

Η εθνική γραμματεία αντιμετώπισης κινδύνων (SNGR) διευκρίνισε πως 43 κάτοικοι της συνοικίας τραυματίστηκαν και ακόμη 581 επλήγησαν από την κατολίσθηση, που κατέστρεψε δεκάδες σπίτια τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γιγάντιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε μέσα στη νύχτα και καταπλάκωσε συνοικία στην περιφέρεια της πόλης 45.000 κατοίκων στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο. Τουλάχιστον 240 στρέμματα, όπου βρίσκονταν 209 σπίτια, επλήγησαν από την καταστροφή. Η επιχείρηση έρευνας για να ανασυρθούν τα πτώματα των δεκάδων αγνοούμενων δεν έχει τερματιστεί ακόμη.

Ο Ισημερινός βιώνει τη χειρότερη περίοδο βροχών εδώ και δεκαπέντε χρόνια και στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 14 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Εξαιρουμένης της κατολίσθησης στην Αλαουσί, από την αρχή της χρονιάς βροχοπτώσεις και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 33 ανθρώπους, έπληξαν άλλους 68.058 και προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς 14.697 κατοικίες, χωρίς να λογαριάζονται οι φθορές σε δρόμους, γέφυρες και άλλες δημόσιες υποδομές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου