Thursday, 28 March, 2024

Κινέζος τουρίστας βρέθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – Οι αρχές ήθελαν να του χορηγήσουν… άσυλο με το ζόρι!

Ένας Κινέζος τουρίστας, ο οποίος σκόπευε να περιηγηθεί στην Ευρώπη, βρέθηκε εγκλωβισμένος τον Ιούλιο σε ένα… κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους, το οποίο επιτάθηκε και από την αδυναμία επικοινωνίας μαζί του σε οποιαδήποτε γλώσσα πέραν των κινεζικών

Για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ο 31χρονος άνδρας, ο οποίος δεν μιλάει ούτε αγγλικά, ούτε γερμανικά, θεωρήθηκε ως “πρόσωπο που έχρηζε βοηθείας” μόλις προσγειώθηκε η πτήση του, στη Στουτγκάρδη, στις 4 Ιουλίου, ανέφερε ο Κριστόφ Σλούτερμαν, ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Έτσι ξεκίνησαν οι “διακοπές” του στη Γερμανία: οδηγήθηκε αρχικά σε ένα κέντρο πρώτης υποδοχής στη Χαϊδελβέργη όπου –άγνωστο πώς– έχασε τα χρήματά του και συμπλήρωσε “προφανέστατα κατά λάθος” την αίτηση που του έδωσαν οι τοπικές αρχές για να του χορηγηθεί… άσυλο.

Όπως επιτάσσει η γερμανική διαδικασία, με βάση την οποία οι αιτούντες άσυλο κατανέμονται στα διάφορα κρατίδια, ο άτυχος Κινέζος μεταφέρθηκε στις 6 Ιουλίου σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ντόρτμουντ, στη δυτική Γερμανία, κι αμέσως μετά σε ένα άλλο, στην κοντινή κοινότητα Ντίλμεν.

“Είχε θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό από τον οποίο δεν μπορούσε πλέον να ξεφύγει” εξήγησε στην εφημερίδα Dulmener Zeitung ο Σλούτερμαν, ο οποίος διευθύνει το κέντρο του Ντίλμεν. Καθώς δεν είχε πια στη διάθεσή του ούτε διαβατήριο ούτε βίζα, ο “πρόσφυγας” αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη μοίρα του και να υποβληθεί σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος: τον εξέτασαν γιατροί, του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα και του χορηγήθηκε η βοήθεια που προβλέπεται για τους αιτούντες άσυλο.

Ο Κριστόφ Σλούτερμαν και ένας άλλος υπεύθυνος του κέντρου παρατήρησαν ωστόσο πολύ γρήγορα ότι ο άνδρας αυτός ήταν… διαφορετικός από τους άλλους πρόσφυγες και κατάφεραν να τον γλιτώσουν από περαιτέρω ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό μηχανικής μετάφρασης στο κινητό τηλέφωνό τους.

“Έλεγε ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Γαλλία και την Ιταλία”, εξήγησε ο Σλούτερμαν.

Χρειάστηκαν όμως δέκα ημέρες μέχρι να διακοπεί η γραφειοκρατική διαδικασία. Ο Κινέζος μπόρεσε να συνεχίσει την περιήγησή του στη γηραιά ήπειρο δύο εβδομάδες αφότου πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Γερμανία.

“Αλλιώς φανταζόμουν την Ευρώπη”, φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WDR.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου