Tuesday, 19 March, 2024

Κολομβία: Δεκάδες νεκροί σε μάχες ένοπλων οργανώσεων στα σύνορα με Βενεζουέλα

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες συμμορίες στην επαρχία Αράουκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

ανακοίνωσε τη Δευτέρα (3.1.2022) το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

«Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 23 νεκροί» σε αγροτική περιοχή στην Αράουκα (βορειοανατολικά της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα), είπε ο υφυπουργός Άμυνας, ο Χάιρο Γκαρσία, έπειτα από σύσκεψη με αξιωματούχους στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίσει εάν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν άμαχοι. Ακόμη «περισυλλέγουμε τα πτώματα», πρόσθεσε ο Γκαρσία. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εκτίμησε από την πλευρά του πως «είναι πιθανό» να «υπάρχουν άμαχοι» μεταξύ των θυμάτων.

Είπε ακόμη πως διέταξε «να αναπτυχθούν δυο τάγματα» του στρατού ξηράς «μέσα στις επόμενες 72 ώρες», για να ανακτηθεί «ο έλεγχος της περιοχής». Στις μάχες αναμετρήθηκαν μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Από τη σκοπιά του Ντούκε, οι συγκρούσεις σε αυτή την επαρχία 300.000 και πλέον κατοίκων, μιας από τις 32 στη χώρα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι συνέπεια των «πορωδών συνόρων» 2.000 χιλιομέτρων που μοιράζονται η Κολομβία και η Βενεζουέλα, όπου οι αρχές «επιτρέπουν να εγκαθίστανται παράνομες ένοπλες οργανώσεις». «Αυτές οι δύο ένοπλες οργανώσεις βρίσκουν καταφύγιο και προστασία από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», υποστήριξε ο πρόεδρος Ντούκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του. Η Μπογοτά κατηγορεί πολύ συχνά τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας και την κυβέρνησή του πως φιλοξενούν, προστατεύουν και υποστηρίζουν παράνομες κολομβιανές ένοπλες οργανώσεις, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του Καράκας. Κολομβία και Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία ο δεξιός Ιβάν Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018· οι εντάσεις είναι μεγάλες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Μάρτιο του 2021, κάπου 5.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην πολιτεία Απούρε της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και ομάδες κολομβιανών ενόπλων. Αποστάτες των FARC, μονάδες του ELN και διακινητές ναρκωτικών δρουν στις παραμεθόριες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως διαθέτουν 5.200 μαχητές, εκ των οποίων νεοσύλλεκτοι είναι το 85%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ), ανεξάρτητο κολομβιανό κέντρο έρευνας. Ο ELN διαθέτει κάπου 2.450 αντάρτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου