Friday, 19 April, 2024

Κορονοϊός, Βρετανία: 90χρονη και 81χρονος οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν

Ιστορική στιγμή για τη Βρετανία καθώς γίνεται η πρώτη χώρα που ξεκινά τους εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά του κορονοϊού

Στη Βρετανία η σημερινή ημέρα, που χαρακτηρίζεται ως «V-Day» (ημέρα της νίκης), είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που δέχεται έντονη κριτική ότι βιάστηκε να εγκρίνει το φάρμακο και να διοχετευτεί στην αγορά της Βρετανίας.
Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.
Ο δεύτερος ήταν ο 81χρονος Γουίλιαμ Σαίξπηρ με καταγωγή από το Γουόργουικσαϊρ. Ο ασθενής, 81 ετών και οι φίλοι του τον φωνάζουν απλώς Μπιλ είναι ένας ακόμα Σαίξπηρ που γράφει ιστορία.
Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο της στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.
Φορώντας ένα φωτεινό μπλε μπλουζάκι «Χαρούμενα Χριστούγεννα», η Κίναν, γνωστή ως «Maggie» σε φίλους και συγγενείς, χαμογελούσε κάτω από τη μάσκα της καθώς η νοσοκόμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Κόβεντρι της έκανε το εμβόλιο.
Η Κίναν έκανε το εμβόλιο σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.
«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε η Κίναν.
«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.
Η Κίναν, πρώην βοηθός κοσμηματοπωλείου που αποσύρθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, έχει μια κόρη, έναν γιο και τέσσερα εγγόνια.
V-day η πρώτη μέρα των εμβολιασμών στη Βρετανία
Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination, και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την έναρξη σήμερα του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα του και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για την δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου αυτής.
«Θα το νικήσουμε αυτό μαζί», σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο στη χώρα του να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V day”, ημέρα της νίκης, “η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή”. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά “κέντρα” που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.
Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών. Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο, ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.
Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των επιμελητειακών προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Τα Νέα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου