Thursday, 28 March, 2024

Κορονοϊός: Εμβόλιο με σχεδόν 95% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna

Νέα «ένεση» αισιοδοξίας στη μάχη κατά του κορονοϊού καθώς εμβόλιο με σχεδόν 95% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η εταιρεία Moderna.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το εμβόλιο να βρίσκεται στη φάση 3 των δοκιμών.
H ανάλυση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα βασίζεται σε 30.000 εθελοντές, εκ των οποίων 95 ήταν επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο σε δύο δόσεις, σε διάστημα 28 ημερών, και οι υπόλοιποι placebo.
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 94,5%.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον σχεδιάζει να απευθυνθεί προς την αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική Αρχή, τον FDA, προκειμένου να ζητήσει επείγουσα έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα της Moderna έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά συμπεράσματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις κλινικές δοκιμές ενός άλλου υπό δοκιμή εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έδειξαν αποτελεσματικότητα 90%.
Ωστόσο το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ πριν τη νέα χρονιά. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια δόσεις θα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα να κατασκευάσει ακόμη 500.000.000-1.000.000.000 την επόμενη χρονιά για παγκόσμια χρήση.
«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.
To εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία mRNA με εκείνο της BioNTECH ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί περαιτέρω από τον FDA.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρξαν 11 σοβαρές μολύνσεις Covid κατά τη δοκιμή, αλλά καμία δεν ήταν μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.
«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη… είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.
Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη;
Παρά τα ευχάριστα νέα εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι προσφέρει κάποια προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, που είναι και οι πλέον ευπαθείς, ωστόσο τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.
Ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα τους μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία.
Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς σταματά τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά ή αν τους σταματά επίσης από το να μεταδίδουν τον ιό. Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ένα εμβόλιο κορονοϊού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου