Saturday, 20 April, 2024

Κορονοϊός, Σουηδία: Αλλάζει στρατηγική – Εξετάζει επιβολή αυστηρών μέτρων

Σε συνέντευξή του ο Σουηδός πρωθυπουργός άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει “χιλιάδες” θανάτους από τον κορονοϊό.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει τη “χαλαρή” προσέγγισή της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Ήδη την Κυριακή (05/04), η χώρα καταμετρά συνολικά 401 θανάτους από τη νόσο Covid-19, παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των νεκρών κατά 8% σε σχέση με το Σάββατο.
Το σουηδικό “πείραμα” έχει προκαλέσει διεθνή αμηχανία καθώς τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά. Και ενώ άλλες χώρες ψήφισαν νόμους που περιορίζουν τη μετακίνηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν προχώρησε μόνο στην απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.
Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει: Μετά από μια εβδομάδα απογοητευτικών δεδομένων, ο Λεβέν φαίνεται να αλλάζει στάση. Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Dagens Nyheter, άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η Σουηδία μπορεί να αντιμετωπίζει “χιλιάδες” θανάτους από τον κορονοϊό και είπε ότι η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες και όχι εβδομάδες.
Όπως σημειώνει ο Guardian, το σουηδικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα υπέρ της ανάληψης νέων αυστηρών μέτρων έκτακτης ανάγκης όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell, λέει ότι ο στόχος στη χώρα του, όπως και παντού, είναι να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» για να αποφύγουν προβλήματα στα νοσοκομεία. Από την Πέμπτη (02/04), είπε ότι η καμπύλη «αρχίζει να γίνεται κάπως πιο απότομη, αλλά συνολικά» παραμένει «αρκετά επίπεδη».
«Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια πολιτική που να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μένουν υποχρεωτικά οι πολίτες στο σπίτι τους εάν αισθάνονται άρρωστοι» δήλωσε ο Tegnell αν και συμπλήρωσε ότι η καραντίνα δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στη Σουηδία.
news247

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου