Friday, 29 March, 2024

Κορονοϊός, Unicef-Unesco: «Καταστρέφεται μία γενιά» εάν δεν ανοίξουν τα σχολεία

Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που αφορά άνω των 156 εκατομμυρίων μαθητών σε 19 χώρες

δεν μπορεί να διαρκέσει, διότι θα προκαλέσει «την καταστροφή μίας γενιάς», προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
«Εδώ και 18 μήνες που ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19 και η εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών εξακολουθεί να είναι διαταραγμένη. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν» δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι γενικές διευθύντριες της Unicef και της Unesco Ενριέτα Φορ και Οντρέ Αζουλέ αντίστοιχα.
Υπογραμμίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να περιμένει το τέλος της πανδημίας ούτε τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και του προσωπικού και μπορεί να γίνει «με πλήρη ασφάλεια» αφού «τα σχολεία δεν ανήκουν στους βασικούς χώρους μετάδοσης». Αντίθετα, «θα είναι ίσως αδύνατο να εμποδισθεί η αναπόφευκτη επίπτωση που θα υποστούν τα παιδιά και οι νέοι που δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Είτε πρόκειται για απώλεια μάθησης, ψυχολογικό στρες, έκθεση στη βία και τις καταχρήσεις, για απώλεια σχολικών γευμάτων και εμβολιασμών ή απουσία κοινωνικοποίησης, οι συνέπειες για τα παιδιά θα γίνουν αισθητές παντού: Στις σχολικές τους επιδόσεις, στην κοινωνικοποίησή τους και στην σωματική και την ψυχική υγεία», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
«Πόσο μάλλον που οι πλέον πληγέντες είναι συχνά παιδιά από φτωχό περιβάλλον, που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα εξ αποστάσεως μάθησης, ή μικρά παιδιά που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης-κλειδιά» αναφέρουν στην ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απώλειες επίσης σοβαρές για τους γονείς».
«Για να αποφευχθεί η καταστροφή μίας γενιάς, απευθύνουμε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το κλείσιμο των σχολείων θέτει το μέλλον μας σε κίνδυνο μόνο και μόνο για την διαφύλαξη κατά αβέβαιο τρόπο του παρόντος μας».
ΠΟΥ: Να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία – Πώς θα αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση
«Οι θερινοί μήνες προσφέρουν στις κυβερνήσεις μία χρυσή ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης και στο να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων» είχε υπογραμμίσει προ ημερών και ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.
Σε κοινή ανακοίνωση της 2ας Ιουλίου με την UNESCO και την UNICEF, ο Κλούγκε υπογράμμισε πως το κλείσιμο των σχολείων είχε «επιζήμια επίδραση στην εκπαίδευση και την κοινωνική και ψυχική ευημερία των παδιών μας και των νέων μας».
Μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει σύσταση για πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στο σχολικό περιβάλλον σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε ένα ίδρυμα, όμως ο ΠΟΥ εκτιμά πλέον πως μπορεί να συνιστάται η πραγματοποίησή τους ακόμη και χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα στους μαθητές και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πανδημία να στερήσει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη από τα παιδιά μας» υπογράμμισε ο Κλούγκε, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ να δώσουν μάχη κατά της απομάκρυνσης μερικών μαθητών από το σχολείο εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης.
Για τους θεσμούς του ΟΗΕ, το κλείσιμο των σχολείων δεν πρέπει να εξετάζεται παρά ως ύστατο μέτρο, μόνον αν υπάρχει «έκρηξη κρουσμάτων ή η μετάδοση στην κοινότητα δεν μπορεί να ελεγχθεί με κανένα άλλο μέσο».
Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ έχει άλλωστε προειδοποιήσει πως τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη έπειτα από πολλές διαδοχικές εβδομάδες υποχώρησης εξαιτίας της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
«Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, εκτός αν παραμείνουμε πειθαρχημένοι» είχε δηλώσει ο Χανς Κλούγκε, σύμφωνα με τον οποίο η αρμόδια για την Ευρώπη διεύθυνση του ΠΟΥ προβλέπει ότι η παραλλαγή Δέλτα θα έχει γίνει «κυρίαρχη» μέχρι τον Αύγουστο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου