Thursday, 28 March, 2024

Κωνσταντινούπολη: 36 νεκροί και 147 τραυματίες από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (βίντεο ντοκουμέντο)

Το Ισλαμικό Κράτος “βλέπει” ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας

07.06 Ανεβαίνει δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατουρκ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Επίσης νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφέρει πως οι τραυματίες ήταν 147.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά “προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

00:12 Στους 28 νεκρούς ανέρχονται οι νεκροί και στους 60 οι τραυματίες σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν τελικά τρεις.

23:59 Αυξάνεται διαρκώς ο αιματηρός απολογισμός των εκρήξεων και των πυροβολισμών στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Οι έως τώρα πληροφορίες ανεβάζουν, επισήμως, τους τραυματίες σε 60 εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 10 όμως εκφράζονται φόβοι ότι τελικά θα είναι περισσότεροι.

23:33 Η βραδινή πτήση της Aegean από την Πόλη προς την Αθήνα πρόλαβε να αναχωρήσει πριν αποκλειστεί το αεροδρόμιο Ατατούρκ μετά τις φονικές εκρήξεις. Πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να φύγουν απόψε αναβάλλονται ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αφίξεις πτήσεων θα επιτραπούν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βομβιστές πρώτα άνοιξαν πυρ κατά του κόσμου και μετά πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους.

23:11 Πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι οι Αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν, χωρίς επιτυχία, δύο υπόπτους που φαίνεται να πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε χώρους του αεροδρομίου από όπου εκτελούνται οι διεθνείς πτήσεις του αεροδρομίου Ατατούρκ.

22:56 Δέκα τουλάχιστον οι νεκροί (ανάμεσα στους οποίους και οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας), ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 20.

22:49 Από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υπάρχουν και νεκροί όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης υπάρχουν πολλά πτώμα στο σημείο των εκρήξεωβ που έλαβαν χώρα στις γραμμές εξωτερικού.

Αυτή την στιγμή φεύγουν πάρα πολλά ασθενοφόρα από το αεροδρόμιο Ατατούρκ και φαίνεται πως πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας. Σύμφωνα με Τούρκου αξιωματούχο δύο άτομα φέρονται να ευθύνονται για αυτές τις εκρήξεις, φαίνεται δε να πυροδότησαν τα εκρηκτικά πριν περάσουν τον έλεγχο μέσα στο αεροδρόμιο.

22:38 «Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για βόμβες. Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο υπάρχουν δύο ύποπτοι», ανέφερε πριν από λίγο το CNN.

22:30 Νέο αιματοκύλισμα πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν πυροβολισμοί και ακούστηκαν δύο εκρήξεις στον τομέα των πτήσεων εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά υπάρχουν πολλοί τραυματίες οι οποίοι μεταφέρονται ακόμα και με ταξί στα Νοσοκομεία της Πόλης. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας. Η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου έχει αποκλειστεί.

Κωνσταντινούπολη: 36 νεκροί και 147 τραυματίες από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (βίντεο ντοκουμέντο)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου