Friday, 29 March, 2024

Κύπρος: Άνοιξαν οι Τούρκοι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων

Οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης σημείο διέλευσης προς το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κατά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, επιτράπηκε η είσοδος σε πολίτες αλλά και σε λειτουργούς του Τύπου υπό το βλέμμα των «αστυνομικών δυνάμεων» του καθεστώτος καθώς και του κατοχικού στρατού. Η διέλευση στην περιοχή θα επιτρέπεται έως τις 17.00 το απόγευμα.
Σε μήνυμά του στο Twitter ο κατοχικός πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι «αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» παραφράζοντας ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα που είναι το #προςένανέομέλλον.
Παραμένει άγνωστο αν τελικά ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ θα επισκεφθεί την περιοχή.
Για «προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Πέμπτη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, στην Κύπρο.
«Όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως, από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Πρόσθεσε δε ότι «η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό».
«Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, καταδίκασε από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το ιστορικό μνημείο της Ροτόντας.
Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι η Λευκωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις», τονίζοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η απόφαση για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ στην Αγκυρα πέντε ημέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.
Πρόκειται για απόφαση που σαφώς εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.
Η ενέργεια αυτή των Τούρκων τη δεδομένη στιγμή αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που καταβάλλονται τόσο προς αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Με την ενέργειά της αυτή ουσιαστικά η Τουρκία θα ακυρώνει τη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που έκανε με την απόσυρση του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειτικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου