Tuesday, 16 April, 2024

Με άκρα μυστικότητα η μεταφορά των εμβολίων στις 27 χώρες

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση διεξάγεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer-BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται.
Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης για την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.
Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Συντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάρτησε ένα βίντεο ανάρτησε στο Twitter με το οποίο έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε η αποστολή των εμβολίων προς τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βίντεο δείχνει τη διαδικασία του πακεταρίσματος των πολύτιμων σκευασμάτων, ώστε να καταλήξουν προς τις χώρες-μέλη.
Επιπλέον, η Κομισιόν γνωστοποίησε ότι η διαδικασία της αποστολής ξεκίνησε ήδη και όλα μοιάζουν έτοιμα για τους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.
«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει στο μήνυμά της η Κομισιόν και προσθέτει: «Αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις «Μέρες Εμβολιασμού της ΕΕ» στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».
Οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού. Αυτό περιλαμβάνει τρεις φάσεις εμβολιασμού όλων των πολιτών.
Σε 1η φάση θα εμβολιαστούν: Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν: Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.
Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους. Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου