Friday, 19 April, 2024

Μιανμάρ: Στους 170 οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή

Τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπολύθηκαν την Τρίτη από τις δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ

εναντίον χωριού στην περιοχή Σαγκάιγκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας της Ασίας, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι, κατά νεότερες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από ΜΜΕ και σύμφωνα με χωρικό που συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων.

Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κανένας απολογισμός θυμάτων της επιδρομής στο χωριό Παζί Γκι μέχρι τώρα, μολονότι η χούντα επιβεβαίωσε πως διεξήγαγε επιχείρηση στην περιοχή.

Χωρικός ο οποίος συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων –ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του-είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ομάδα του αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων, από τους 130 νεκρούς την Πέμπτη στους 171 χθες Παρασκευή. Σκοτώθηκαν 109 άνδρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά. Η επίθεση τραυμάτισε άλλους 53 ανθρώπους.

Η βιρμανική υπηρεσία του BBC μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι οι νεκροί είναι 171, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mandalay Free Press έκανε λόγο για τουλάχιστον 170 θανάτους.

Η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας -όργανο που έχουν ιδρύσει πρώην βουλευτές του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην εξορία-αναφέρθηκε σε 168 νεκρούς μέσω Twitter την Παρασκευή. Το χωριό Παζί Γκι ήταν εγκαταλελειμμένο χθες. οι κάτοικοί του ήταν πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν.

Η αεροπορική επιδρομή, την παραμονή των εορτασμών για το βουδιστικό νέο έτος, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Η Βρετανία, η άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Μιανμάρ, ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την επίθεση.

Ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που έχει επικριθεί για την αδράνειά του όσον αφορά την κρίση στη Μιανμάρ, «καταδίκασε σθεναρά» την Πέμπτη την αεροπορική επιδρομή. Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα: εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.

Η στρατιωτική χούντα επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή· υποστήριξε πως κάποιοι από τους θανάτους οφείλονταν σε νάρκες τοποθετημένες από αντάρτες.

Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου χθες Παρασκευή πως αντάρτες έριξαν τέσσερις βόμβες από UAV με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι 31 στο χωριό Κιουέ Πον, επίσης στην περιοχή Σαγκάιγκ.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου