Wednesday, 24 April, 2024

Μολότοφ και συμπλοκές σε κέντρα προσφύγων σε Γερμανία και Ολλανδία

Βόμβες μολότοφ πέταξαν το Σάββατο άγνωστοι σε κτίριο στη Σαξονία όπου σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν δεκάδες πρόσφυγες.

Τέσσερις πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν οι άγνωστοι πέταξαν τις μολότοφ, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR. Στο κτίριο αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 100 πρόσφυγες σε λίγες εβδομάδες, κατά την ίδια πηγή.
Περίπου 70 πυροσβέστες και 10 αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο μετά την επίθεση. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για απόπειρα εμπρησμού, διευκρίνισε το MDR. Το κτίριο πλέον φρουρείται επί 24ώρου βάσεως.
Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, ο αριθμός των εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία έχει φθάσει τις 800 το 2015, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα εγκλημάτων μίσους εν μέσω της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Ενσωμάτωσης της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας, Εμίλια Μίλερ (CSU), ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν φθάσει στη Γερμανία μέσα στο 2015 ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός αυτός, εξήγησε η Μίλερ, τεκμηριώνεται με βάση τις εγγραφές στο σύστημα EASY, το λογισμικό με βάση το οποίο κατανέμονται οι αιτούντες άσυλο στα ομόσπονδα κρατίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό και τα φορολογικά τους έσοδα.
Επεισόδια στην Ολλανδία
Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα έπειτα από συμπλοκές που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Άρνχεμ, στην ανατολική Ολλανδία, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.
Κανένας από αυτούς τους τέσσερις δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ η ηρεμία επανήλθε στο κέντρο υποδοχής.
Στις συμπλοκές μετείχαν 15-20 άτομα, η εθνικότητα των οποίων δεν διευκρινίστηκε, μετέδωσε παράλληλα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Κατά τη διάρκεια των 11 πρώτων μηνών του 2015, η Ολλανδία έχει υποδεχθεί 54.000 πρόσφυγες.
Στις αρχές του μήνα, η αστυνομία είχε ρίξει προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να σταματήσει τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο χωριό Γκέλντερμαλσεν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για το άνοιγμα κέντρου υποδοχής 1.500 προσφύγων.
Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο βασιλιάς της Ολλανδίας απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και κάλεσε τους Ολλανδούς να μην υποκύψουν στο φόβο για το μέλλον.
«Βεβαίως και θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό που μας είναι ακριβό. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ούτε να αρνηθούμε το αίσθημα του φόβου. Όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να ορίζει τις ζωές μας και να κυριαρχήσει στην κοινωνία μας» προειδοποίησε. Οι Ολλανδοί δεν θα πρέπει να «μπουν στο καβούκι τους», αλλά να αντιμετωπίσουν από κοινού, με θάρρος και αξιοπρέπεια, και να δείξουν «αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά (τους)» υπογράμμισε επίσης ο ολλανδός βασιλιάς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Sputnik

Μολότοφ και συμπλοκές σε κέντρα προσφύγων σε Γερμανία και Ολλανδία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου