Thursday, 18 April, 2024

Μπιλ Γκέιτς: «Να συνεισφέρουν όλες οι Κυβερνήσεις, για την επόμενη πανδημία, που θα είναι πιο θανατηφόρα»

Το ίδρυμά του, μαζί με το Wellcome Trust, δώρισε 300 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πλουσιότερων κυβερνήσεων»

υποστηρίζει σε Άρθρο για τον κορωνοϊό ο Μπιλ Γκέιτς, σημειώνοντας πως: «Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα για 1 ή 2 χρόνια»!

«Είναι σαφές σε όλους ότι ο Covid δεν θα είναι η τελευταία επιδημία. Αυτό που δεν ξέρουμε βέβαια είναι αν το επόμενο θα είναι χειρότερο από αυτό που βιώνει ο κόσμος εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για ένα ζοφερό σενάριο, με πιο σοβαρές ασθένειες και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από  τον κορωνοϊό. Ο δισεκατομμυριούχος το είπε κατά τη διάρκεια μιας δωρεάς που έκαναν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Βρετανικό Wellcome Trust για την καταπολέμηση του Covid-19. 300 εκατομμύρια δολάρια, 150 εκατομμύρια το καθένα, τα οποία πήγαν στον Συνασπισμό για την Καινοτομία Ετοιμότητας Επιδημίας.

Η Cepi, η οποία γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια μετά την τραγωδία του Έμπολα, βοήθησε στη δημιουργία του προγράμματος Covax για τη διανομή εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Και ήταν ακριβώς τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για πιθανές πανδημίες χειρότερες από τον κορονοϊό και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεισφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία μιας επερχόμενης επιδημίας.  Στόχος του CEP είναι να συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου σε μόλις 100 ημέρες.

«Όταν πρόκειται να δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια για να σωθούν οικονομικές ζημιές και ζωές, είναι ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής», είπε ο Γκέιτς, κάνοντας την έκκλησή του στις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών και στους φιλάνθρωπους. Ο ιδρυτής της Microsoft  διευκρίνισε στη συνέχεια ότι πολλές από τις καινοτομίες που συνδέονται με μελλοντικές πανδημίες μπορεί να είναι χρήσιμες ήδη τώρα, για την καταπολέμηση των υπαρχόντων προβλημάτων, όπως η ανάγκη εύρεσης εμβολίου κατά του HIV και η καλύτερη καταπολέμηση της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ο Sir Jeremy Farrar, διευθυντής του Wellcome Trust, πρόσθεσε ότι “είναι σημαντικό η χρηματοδότηση να μην προέρχεται μόνο από διεθνείς οργανισμούς που συνδέονται με την ανάπτυξη, αλλά και κυρίως από κυβερνήσεις και πλούσιους φιλάνθρωπους”. Και τέλος η «προφητεία»: Ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια εποχή πιο συχνών και πιο περίπλοκων ενδημικών και πανδημιών».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου