Saturday, 20 April, 2024

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης με πέντε νεκρούς

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη – Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες – Το PKK ή το Ισλαμικό Κράτος «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι τουρκικές αρχές – Δείτε φωτογραφίες από το σημείο
Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση συγκλονίζει την Τουρκία. Αυτή τη φορά, η επίθεση σημειώθηκε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης…

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου (19/03) στο μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μπροστά από εμπορικό κέντρο αλλά και από το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου είναι η κατοικία του έλληνα προξένου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τρεις Ισραηλινοί κι ένας Ιρανός- και να τραυματιστούν άλλοι 36.

Οι Ισραηλινοί πολίτες που σκοτώθηκαν αναγνωρίστηκαν ως οι Σίμχα Σιμάν Ντεμρί (60 ετών), Γιόναθαν Σουχέρ (40 ετών), Αβραάμ Γκόλντμαν (70 ετών) και ο Ιρανός υπήκοος που έχασε την ζωή του ονομάζεται Άλι Ρίζα Καλμάν, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk.

Από τους 36 τραυματίες, οι τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Ισραηλινοί πολίτες, με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να επιβεβαιώνει την πληροφορία.

«Πρόκειται για μία επίθεση αυτοκτονίας, μία τρομοκρατική επίθεση» επιβεβαίωσε πολύ σύντομα μετά την επίθεση ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης έχει αναγνωριστεί ως ο Σαβάς Γιλντίζ, 33 ετών, ένας Τούρκος που παρουσιάζεται ως μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

s

Σε βίντεο που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο βομβιστής αυτοκτονίας κατευθύνεται προς μία μικρή ομάδα ανθρώπων που περνούν μπροστά από ένα κυβερνητικό κτίριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

«Ανατινάχθηκε μπροστά από μια ομάδα ανθρώπων, μπροστά από το κτίριο της υπονομαρχίας: δύο διαφορετικοί πιθανοί στόχοι» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή δυτικής χώρας.

«Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά», πρόκειται για Κούρδους ή τζιχαντιστές, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, δεν έγιναν επιθέσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ενώ η έρευνα στην περιοχή της βομβιστικής επίθεσης, συνεχίζεται.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου «καταράστηκε» τους δράστης της επίθεσης, χωρίς να κατονομάζει κανέναν, και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να μάχεται κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Πυροδότησε νωρίτερα τη βόμβα από το φόβο του – Ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους

Σύμφωνα τα όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα, η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή από το να πραγματοποιήσει την επίθεση σε πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του.

Όπως προκύπτει από το γεγονός ότι στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν πολλές μεταλλικές μπίλιες, που ήταν μέσα στον εκρηκτικό μηχανισμό, στόχος του καμικάζι ήταν να σκορπίσει τον θάνατο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους!

16410184_1

Το PKK ή το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση; 

Νέα στοιχεία από το χώρο της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης δείχνουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, μπορεί ν’ ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος ή στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι:“η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα.” Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας.”

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. “Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία,” τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Νέα προειδοποίηση είχε εκδώσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα για πιθανότητα βομβιστικών επιθέσεων το διάστημα 17 με 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η προειδοποίηση είχε γίνει ενόψει της κουρδικής γιορτής του Νεβρούζ, για την οποία η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

www.newsbomb.gr

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης με πέντε νεκρούς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου