Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Νεκρός ο Ιταλός πρέσβης στο Κονγκό σε επίθεση εναντίον κονβόι του ΟΗΕ

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος του πρέσβη της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, σε ένοπλη επίθεση

που σημειώθηκε εναντίον της αυτοκινητοπομπής των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ταξίδευε στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 
«Με βαθιά λύπη το [ιταλικό] υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει το θάνατο σήμερα, Δευτέρα, στην Γκόμα του πρεσβευτή της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, και ενός αστυνομικού» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας, ενώ κατά την επίθεση σκοτώθηκε και οδηγός οχήματος του κονβόι.
Στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.
Συλλυπητήρια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Τη συμπαράστασή του στην Ιταλία για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό, καθώς και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανάρτησή του στο Twitter.
“Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Ιταλία και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Ιταλία & το ιταλικό ΥΠΕΞ για τον θάνατο του Ιταλού Πρέσβη στο Κονγκό & ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ”. 
Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 44 ετών, ανέλαβε πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Οκτώβριο του 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.
Στον διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου. Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πριν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.
Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου