Thursday, 28 March, 2024

Νορβηγία: Η απεργία που κόντεψε να «γονατίσει» την Ευρώπη

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι τόσο δραματική που μια 24ωρη απεργία στη νορβηγική βιομηχανία ενέργειας την Τρίτη

λίγο έλειψε να «γονατίσει» το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.

Αυτό διότι η Νορβηγία αποτελεί τον βασικό πάροχο των παραπάνω χωρών και υπολογίζεται πως εάν η απεργία συνεχιζόταν έως το Σάββατο, όπως είχαν σκοπό οι εργαζόμενοι, τότε θα χανόταν το 56% των ημερησίων εξαγωγών φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, μόνο η ανακοίνωση και η διεξαγωγή της απεργίας για μια μέρα αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τη Βρετανία κατά 16% τη Τρίτη.

Τι ζητούσαν οι απεργοί

Οι απεργοί διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ειδικά από τη στιγμή που οι Νορβηγοί είχαν ασύλληπτα κέρδη εξαιτίας των ανεβασμένων τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό. Εν τέλει, η απεργία ανακλήθηκε έπειτα από παρέμβαση της νορβηγικής κυβέρνησης και με συναίνεση του εκεί συνδικάτου.

Βασική αιτιολογία για την ακύρωση της απεργίας ήταν οι τοξικές συνέπειες που θα είχε η απεργία για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη αν δόθηκαν ανταλλάγματα στους εργαζόμενους ή η ηγεσία του υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησης.

Τα «ματωμένα» υπερκέρδη

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα κέρδη είναι τόσο σημαντικά και μεγάλα, που ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τον Μάιο περιέγραφε τα υπερκέρδη των Νορβηγών ως «άρρωστα». Επειδή, αυτά προέρχονται από τον πόλεμο και στη συνέχεια ζητούσε από το Όσλο να τα μοιραστεί.

Από τη μεριά της νορβηγική διπλωματία απέρριψε τις αιτιάσεις των Πολωνών και συνέχισε να πουλάει σε υψηλές τιμές «σερφάροντας» στο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου