Friday, 19 April, 2024

Νόμο που απαγορεύει τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα ψήφισε η Γαλλία

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε με νόμο τα πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και πιάτα θέλοντας να προωθήσει την κατασκευή τους από βιολογικής προέλευσης υλικά

Η απαγόρευση θα ισχύει από το 2020 και είναι ένα μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να μεταβεί στην πράσινη ανάπτυξη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει την πλαστική σακούλα. Η απόφαση τυγχάνει της πλήρους αποδοχής των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, υπάρχουν όμως και φωνές που τάσσονται ενάντια της απαγόρευσης με το επιχείρημα πως παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει το σωστό και να λάβει όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά της Γαλλίας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε στο Associated Press, o γ.γ. του οργανισμού «Pack2Go Europe», Ίμον Μπέιτς. «Αν δεν το πράξει, θα το κάνουμε εμείς». Σύμφωνα με τον κ. Μπέιτς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα βιολογικής προέλευσης υλικά είναι πιο καλά για το περιβάλλον. «Οι καταναλωτές μπορεί να καταλάβουν ότι είναι εντάξει να αφήσουν τα προϊόντα αυτά στην ύπαιθρο μετά την χρήση, αφού είναι εύκολα βιοδιασπώμενα στη φύση. Αυτό είναι ανοησία. Μπορεί έτσι να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα με τα σκουπίδια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου