Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ξεκίνησε στην Άγκυρα ο τρίτος γύρος συνομιλιών για την κατάσταση στην Ιντλίμπ

Ο τρίτος γύρος των ρωσο-τουρκικών συνομιλιών για την κατάσταση στο Ιντλίμπ ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, οι συνομιλίες άρχισαν μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και θα συνεχιστούν με μεικτές αντιπροσωπείες.
Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στη Συρία, Aleksandr Lavrentyev, συναντήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Önal. Το Ιντλίμπ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντιπροσωπειών, στην οποία συμμετείχαν ξένα, στρατιωτικά και μυστικά μέλη.
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το υπουργείο Εξωτερικών όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, είναι δρακόντεια, ενώ οι έλεγχοι σε κάθε όχημα που εισέρχεται στο υπουργείο, είναι ενδελεχείς. Οι επαφές αυτές είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση της ατζέντας των θεμάτων που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα διεξαχθεί σε προεδρικό επίπεδο στις 5 Μαρτίου, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι μετά το τέλος των συνομιλιών αναμένει ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα μπορέσουν να πετύχουν ένα σταθερό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν, σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να απωθήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τα στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχει δημιουργήσει στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, παρά την προώθηση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία κυβερνητικών δυνάμεων.
Δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι το ζήτημα της χρήσης του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ θα επιλυθεί σύντομα. Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο και βομβαρδίζει καθημερινά τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες υποστηρίζοντας την επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Η Τουρκία «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ, υπογράμμισε ο Ερντογάν.
«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, θα απωθήσουμε το (συριακό) καθεστώς έξω από τα σύνορα που έχουμε ορίσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η προθεσμία που έχουμε δώσει (στο καθεστώς) για να εγκαταλείψει τις ζώνες όπου έχουν περικυκλωθεί τα παρατηρητήριά μας φθάνει στο τέλος της. Σχεδιάζουμε την απελευθέρωση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αυτών των παρατηρητηρίων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου