Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ολλανδία: Ένας μήνας κινητοποιήσεις αγροτών! Παρέλυσαν τη χώρα και τον πρωθυπουργό!

Εδώ και έναν μήνα περίπου στην Ολλανδία βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη αγροτική κινητοποίηση η οποία έχει αδειάσει τα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος του ξεσηκωμού των Ολλανδών αγροτών είναι, τι άλλο, μια απίστευτα γελοία απαίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης-πως αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς, να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα και να μειώσουν τον αριθμό των ζώων (!) για να σωθεί ο πλανήτης!

Βλέπετε, ορισμένοι θεωρούν και… τις π@@δές των αγελάδων (!) υπαίτιες της κλιματικής αλλαγής. Άρα, ας τις μειώσουμε! Κι επειδή στην Ινδία του σχεδόν ενάμιση δισεκατομμυρίου ψυχών αυτό δεν παίζει, εμείς οι υπόλοιποι θα αναλάβουμε τη… σωτηρία του πλανήτη μειώνοντας τα… βρωμερά ζώα που πέρδονται ασύστολα και μας χαλάνε το κλίμα.

Θα τρελαθούμε στο τέλος! Εκτός κι αν υπάρχει εχέφρων συμπολίτης που θεωρεί ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά, άρα οι διαμαρτυρόμενοι στην Ολλανδία πάσχουν από κάποιο είδος ομαδικής παράκρουσης και αποφάσισαν να διαλύσουν τη χώρα τους. Και ο κοσμάκης τι θα τρώει για να σωθεί, τάχα, ο πλανήτης; Έντομα(;) όπως είχαν προτείνει εδώ και καιρό κάποια ζωντόβολα οικολογούντες στο πλαίσιο μάλιστα του Νταβός; Άσε τους αυτούς!

Οπότε ξεκίνησαν μαζικές, ανυποχώρητες και σκληρές κινητοποιήσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους που παραλύουν την Ολλανδία και «στριμώχνουν» τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Τον μάστορή του βρήκε δηλαδή, ο πολύς Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον συνεχιζόμενο ξεσηκωμό των αγροτών, αφού ξέχασε έναν από τους χρυσούς κανόνες της ζωής και της πολιτικής-ποτέ μη δαγκώνεις το χέρι που σε τρέφει…

Εδώ και έναν μήνα λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν μαχητικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, αλλά ιδιαίτερα από την αρχή της εβδομάδας, άλλαξαν… πίστα: πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και παραλύοντας ολόκληρη την ολλανδική οικονομία, παρά το γεγονός ότι ο Ρούτε διέταξε την ανάπτυξη ακόμη και τεθωρακισμένων οχημάτων εναντίον τους. Οι Ολλανδοί αγρότες ξεκίνησαν διαμαρτυρίες αποκλείοντας κόμβους διανομής σούπερ μάρκετ σε πολλές ολλανδικές πόλεις. Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France, συνέστησαν στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντί για αυτοκίνητα, για να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Το πιο ενδιαφέρον από ταξικής απόψεως, μάλιστα, είναι ότι ήδη έχουν ενωθεί μαζί τους χιλιάδες αλληλέγγυοι ψαράδες, βιομηχανικοί εργάτες, φορτηγατζήδες και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και εργάτες και κτηνοτρόφοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες! Μάλιστα, Ολλανδοί ψαράδες απέκλεισαν τη Δευτέρα με τα αλιευτικά τους αρκετά λιμάνια σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια επιβατικών και εμπορικών πλοίων.

Η αιτία

Εκείνο που οδήγησε όλο αυτό το γιγαντιαίο και ετερόκλητο πλήθος στον ξεσηκωμό ήταν, φυσικά, η αποστροφή τους για τη δήθεν… οικολογική συνείδηση και πολιτική του σκληρού νεοφιλελεύθερου Ρούτε, ο οποίος αποφάσισε εν μέσω κύματος ακρίβειας, πληθωριστικής έκρηξης και ενεργειακής κρίσης να προχωρήσει με ένα ετσιθελικό φιρμάνι στην περίφημη «πράσινη μετάβαση» έως το 2030.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε «διατάζει» με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου αγρότες και κτηνοτρόφους να μειώσουν δραματικά, ώς και κατά 70%, τη χρήση αζωτούχων λιπάσματων στις καλλιέργειες και κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, που θα πρέπει λέει να σφαχτούν πρόωρα προκειμένου να μη μολύνουν το περιβάλλον με τα ούρα και τα κόπρανά τους. Υποστηρίζει μάλιστα πως η εντατική εκτροφή αγελάδων, χοίρων και άλλων ζώων έχει καταστήσει την Ολλανδία την πρώτη στην Ευρώπη χώρα εκπομπής αμμωνίας και οξειδίων του αζώτου.

Ομως οι αγρότες δεν το βλέπουν έτσι και εκτιμούν, δικαίως ή αδίκως, ότι πρόκειται για συνωμοτικό σχέδιο αφανισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού κλάδου, με στόχο την πλήρη ανάληψη της παραγωγής τροφίμων από τις μεγάλες πολυεθνικές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τυχόν εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες φάρμες και αγροκτήματα. Να σημειώσουμε εδώ πως η μικρή και συγκριτικά πυκνοκατοικημένη Ολλανδία, με περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους σε μόλις 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

 από defence-point.gr και efsyn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου