Thursday, 28 March, 2024

Ολλανδία, Ρούτε: Ανοίγουν ξανά τα μπαρ και τα εστιατόρια

Η ολλανδική κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό πίεση, ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία από αύριο, υπό προϋποθέσεις, των μπαρ, εστιατορίων και πολιτιστικών χώρων στη χώρα

όπου οι υγειονομικοί περιορισμοί κατά της Covid-19 είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χαλάρωσης του λοκντάουν ανταποκρινόμενη στις «μεγάλες εντάσεις» που υπάρχουν στους τομείς της εστίασης και του πολιτισμού, είπε σήμερα ο Μαρκ Ρούτε.

«Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα για να χαλαρώσουμε περαιτέρω το λοκντάουν στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Χάγη, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παίρνει ένα «ρίσκο» μπροστά σε έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων. «Αυτό μοιάζει αντιφατικό, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων έχει “εκραγεί”… Πραγματικά παίρνουμε ένα ρίσκο σήμερα και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης.

Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα θέατρα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από αύριο 26 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσε ο Ρούτε. Θα επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με μικρότερη χωρητικότητα και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι πολίτες θα μπορούν, επιπλέον, να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, να επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους, μουσεία και θεματικά πάρκα. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την Covid-19. Η ολλανδική κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις από την ομάδα των ειδικών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, τη Δευτέρα, είπαν ότι στηρίζουν το περιορισμένο άνοιγμα των μπαρ, εστιατορίων και θεάτρων, τα οποία είχαν κλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Έρνστ Κουίπερς δήλωσε πως οι ειδικοί ένιωσαν ότι η επαναλειτουργία είναι εν μέρει δυνατή, διότι οι νοσηλείες από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους αρχικούς φόβους. Η χαλάρωση των μέτρων λαμβάνει χώρα παρά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία ανακοίνωσε ένα ρεκόρ 366.120 κρουσμάτων για την προηγούμενη εβδομάδα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 51%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου