Tuesday, 23 April, 2024

Ομαδικός τάφος βρέθηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Ομαδικός τάφος βρέθηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Εικάζεται πως πρόκειται για τα λείψανα περίπου 200 ατόμων που δολοφονήθηκαν από τις σερβοβοσνιακές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Αγνοουμένων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εντόπισαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων λειψάνων σε ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη Πρίγεντορ.

Εικάζεται πως πρόκειται για τα λείψανα περίπου 200 ατόμων που δολοφονήθηκαν από τις σερβοβοσνιακές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Oslobodjenje του Σαράγεβο.

Σύμφωνα με τον Μούγιο Μπέγκιτς, από το Ινστιτούτο Αγνοουμένων, νέα λείψανα έρχονται στην επιφάνεια καθημερνά, σε περιοχή κοντά στο Πρίγεντορ, καθώς και θραύσματα ναρκών που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταστραφούν τα ανθρώπινα λείψανα και να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της εκτεταμένης καταστροφής των σκελετών, επεσήμανε ο Μούγιο Μπέγκιτς.

Ο ομαδικός τάφος της Jakarina Kosa, της περιοχής όπου γίνονται οι εκταφές, έχει προσδιοριστεί ως δευτερογενής τάφος. Διαπιστώθηκε ότι στις αρχές Ιουλίου 1993, τα λείψανα Κροατών και Μουσουλμάνων, που είχαν αρχικά ταφεί σε ομαδικό τάφο κοντά στην Τομάσιτσα, μεταφέρθηκαν στη Jakarina Kosa, όπου και καταστράφηκαν.

Μετά την ταφή των λειψάνων στη Jakarina Kosa, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αγνοουμένων της Βοσνίας, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ολόκληρη την περιοχή.

Η διαδικασία της εκταφής βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, εξαιτίας του κινδύνου από νάρκες που ενδεχομένως δεν έχουν εκραγεί, ενώ η τωρινή φάση είναι η τρίτη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 3000 Κροάτες και Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Πρίγεντορ, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (1992-1995), ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί τα λείψανα 2500 ατόμων.

antenna.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου