Thursday, 25 April, 2024

Οργή στη Βαγδάτη από την τουρκική «μπότα» στη Μοσούλη

Την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ζήτησε η κυβέρνηση του Ιράκ μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει μονάδα του Στρατού της στα περίχωρα της Μοσούλης, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τη Βαγδάτη.

«Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράκ, τον τούρκο πρέσβη κάλεσε το ιρακινό ΥΠΕ.
Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων θεωρείται «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ. Οι Αρχές ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει ‘αμέσως’ τα στρατεύματά της τα οποία έστειλε για να εκπαιδεύσουν ιρακινές ένοπλες ομάδες ‘χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης’ στη Βαγδάτη» επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.
Για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» μίλησε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύναμη 600 τούρκων στρατιωτών έφθασε στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΕΙ), στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ. Το τουρκικό απόσπασμα, που υποστηρίζεται από 20 έως 25 άρματα μάχης που μετακινήθηκαν από μονάδες στην Ανατολική Θράκη, αναπτύχθηκε στην περιοχή Μπασίκα, μετέδωσε το Anadolu. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και 2,5 χρόνια στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των πεσμεργκά, των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών, διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση. Η στρατιωτική μετακίνηση έγινε χθες στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής εναλλαγής του προσωπικού που μετέχει στην αποστολή, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οργή στη Βαγδάτη από την τουρκική «μπότα» στη Μοσούλη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου