Friday, 29 March, 2024

Ουγγαρία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση αναγραφής αλλαγής φύλλου

Το Κοινοβούλιο στην Ουγγαρία ενέκρινε έναν νόμο με τον οποίο δεν αναγνωρίζεται στα δημόσια μητρώα η αλλαγή φύλλου ενός πολίτη.

Η απόφαση που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, απαγορεύει πλέον την αναγραφή στα δημόσια μητρώα της αλλαγής φύλλου για τους τρανσέξουαλ, αλλά και την νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τόσο για τους τρανσέξουαλ, όσο και για τους διεμφυλικούς ανθρώπους.

Ακτιβιστές για άλλη μία φορά ξεσηκώθηκαν, κάνοντας λόγο για απόφαση που στέλνει την Ουγγαρία πίσω στον Μεσαίωνα, με το κόμμα του Ορμπαν να υπερψηφίζει τον συγκεκριμένο νόμο. Πριν λίγες ημέρες μπήκε στο στόχαστρο και πάλι καθώς εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε τους Ρομά για διακρίσεις εις βάρος του και είχε δηλώσει πως θέλει να αλλάξει τους νόμους ώστε να αποτρέψει από μειονότητες να πηγαίνουν στα σχολεία με τα υπόλοιπα παιδιά. Για τον νόμο αλλαγής φύλου, μένει να βάλει πλέον την υπογραφή του ο πρόεδρος της χώρας, Γιάνος Αντερ.
«Είναι λυπηρό και σκανδαλώδες που το Κοινοβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει αυτόν τον επονείδιστο νόμο, αγνοώντας τις ανησυχίες που διατύπωσαν δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαφόρων άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάμας Ντόμπος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ουγγρικής Συμμαχίας ΛΟΑΤΚΙ (LGBT Alliance). «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς για να προσβάλουμε αυτόν τον νόμο στα ουγγρικά και στα διεθνή δικαστήρια», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία θεωρεί από την πλευρά της πως οι διατάξεις του νόμου «αντίκεινται στις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις της Ουγγαρίας όσον αφορά πολλά ανθρώπινα δικαιώματα». Στις αρχές Μαΐου, το ουγγρικό Κοινοβούλιο είχε ήδη απορρίψει την επικύρωση μιας διεθνούς συνθήκης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της προστασίας των γυναικών από τη βία, που η ουγγρική κυβέρνηση θεωρούσε ότι προωθεί την «ιδεολογία καταστροφής της ιδέας του φύλου».

capital.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου