Thursday, 28 March, 2024

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη δίμηνη εκεχειρία στην Υεμένη

Ο Τζο Μπάιντεν «καλωσόρισε» χθες Παρασκευή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη για μια δίμηνη εκεχειρία, η οποία σύμφωνα

με τον ίδιο προσφέρει «μια πολυαναμενόμενη προσωρινή ανακούφιση στον πληθυσμό», κρίνοντας την εκεχειρία αυτή ωστόσο ότι «δεν είναι αρκετή».

Αυτή η συμφωνία μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι περιέχει «σημαντικές αποφάσεις αλλά αυτή δεν αρκεί», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση, προσθέτοντας: «οι διαπραγματευτές πρέπει να κάνουν το δύσκολο και απαραίτητο βήμα προς έναν πολιτικό συμβιβασμό που μπορεί να επιφέρει διαρκής ειρήνη σε όλο τον λαό της Υεμένης».

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης συμφώνησαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια σε μία εθνική εκεχειρία. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, Σάββατο, οπότε ξεκινά και το Ραμαζάνι. Στο πλαίσιό της θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ανέφερε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Η στρατιωτική συμμαχία, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου