Friday, 19 April, 2024

Ο Πούτιν «ξεριζώνει» το ουκρανικό στοιχείο στη Χερσώνα – Επιβάλλει το ρούβλι

Υπό ρωσική κατοχή θεωρεί πλέον το Κρεμλίνο την πόλη της Μαριούπολης, καθώς οι ελάχιστοι θύλακες αντίστασης στο λιμάνι και οι εξαντλημένοι Ουκρανοί στρατιώτες

και μισθοφόροι στη χαλυβουργεία του Αζοφστάλ εικάζεται πως θα υποκύψουν ολοκληρωτικά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν από δορυφορικές λήψεις στην περιοχή, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν ήδη να αποχωρούν από τη Μαριούπολη. Όπως αναφέρουν πηγές στην Ουάσινγκτον, ικανό μέρος των δυνάμεων που βρίσκονταν στην κατεστραμμένη πλέον πόλη, ξεκίνησαν πορεία προς τη Ζαπορίζια, απ’ όπου εικάζεται πως θα μετακινηθούν εκ νέου προς την περιοχή του Μικολάεφ και της Οδησσού. Στη Μαριούπολη επιχειρούσαν 22 ρωσικές μεραρχίες, ταυτόχρονα με το σφυροκόπημα από τα εναέρια μέσα και το πυροβολικό.

Η κίνηση των ρωσικών δυνάμεων βορειοδυτικά, όπως εικάζεται από την Ουάσινγκτον, ενδεχομένως να αφορά τη μετατόπιση των επιχειρήσεων προς την Οδησσό και την Υπερδνειστερία, στα σύνορα με τη Μολδαβία. Ο στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αρχίζει να διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, είναι η διχοτόμηση της Ουκρανίας, ο αποκλεισμός της από τη θάλασσα και ο απόλυτος έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μην είναι δυνατή η μεταφορά όπλων, προϊόντων ή άλλων αγαθών δια της θαλάσσιας οδού.

«Ξεριζώνουν» Ουκρανούς αξιωματούχους και τοποθετούν Ρώσους

Ο στόχος του Κρεμλίνου φαίνεται ότι δεν είναι η «απελευθέρωση μόνο του Ντονμπάς, αλλά ο ξεριζωμός κυριολεκτικά του ουκρανικού στοιχείου από ολόκληρη τη νότια και ανατολική Ουκρανία. Ο έλεγχος του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης, της Χερσώνας και σε μία επόμενη φάση του Μικολάεφ, της Οδησσού και της Υπερδνειστερίας, «περιγράφει» το σχέδιο του Πούτιν για «την αποκατάσταση της ιστορίας», όπως είχε δηλώσει στο διάγγελμά του κατά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Το σχέδιο όλα δείχνουν ότι προχωρά βήμα-βήμα, καθώς της στρατιωτικής επέμβασης και κατοχής, έπεται η απομάκρυνση όλων των Ουκρανών αξιωματούχων και η τοποθέτηση Ρώσων ή φιλορώσων. Η ρωσική κατοχή ξεκινά από το Χάρκοβο και επεκτείνεται ως τα περίχωρα του Μικολάεφ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις και δέχεται συνεχώς βομβαρδισμούς σε δομές και υποδομές.

Τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι διόρισαν τους δικούς τους αξιωματούχους για να διευθύνουν τη Χερσώνα, αντικαθιστώντας τους εκλεγμένους Ουκρανούς. Την Πέμπτη, ένας από αυτούς τους πρόσφατα εγκατεστημένους αξιωματούχους είπε ότι η Χερσώνα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ρούβλι από την επόμενη εβδομάδα και το ουκρανικό νόμισμα, το hryvnia, θα αντικατασταθεί εντός τεσσάρων μηνών. Επιπλέον, τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν πάρει τη θέση των ουκρανικών δικτύων, μεταδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου