Wednesday, 24 April, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για «Όμικρον»: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την Παρασκευή

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται η μετάλλαξη “Ομικρον” στην Ευρώπη, με την Ισπανία και την Σουηδία να φτάνουν στις 11 χώρες

που επιβεβαιώνουν κρούσματα της νέας παραλλαγής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτηρίζει πολύ υψηλό τον παγκόσμιο κίνδυνο από το νέο στέλεχος, με πολλές χώρες να οδηγούνται στη λήψη νέων μέτρων και στο κλείσιμο των συνόρων τους. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν δεν εμβολιαστούν οι φτωχές χώρες, όπως η Αφρική, όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι μόλις στο 6%, ο κίνδυνος μεταλλάξεων θα παραμένει. Το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης Κορυφής για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της παραλλαγής Όμικρον συζητούν τα κράτη-μέλη και σύμφωνα με ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή αυτό μπορεί να γίνει την Παρασκευή ή αρχές της επόμενης βδομάδα και τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η επιτάχυνση χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, η αποφυγή μονομερών ενεργειών σχετικά με τις μετακινήσεις εντος Ε.Ε και η αύξηση των δωρεάν εμβολίων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η παραλλαγή Όμικρον απομονώνει τη Νότια Αφρική και προκαλεί χάος στα αεροδρόμια. Δεκάδες πτήσεις αναβάλλονται, με χιλιάδες ξένους να ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής…

Στην Ολλανδία ζευγάρι που βρισκόταν σε ξενοδοχείο καραντίνας αφού είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική συνελήφθη αφότου απέδρασε και επιχείρησε να πετάξει για Ισπανία. Οι ολλανδικές αρχες τους εντόπισαν μέσα σε ένα αεροπλάνο και τώρα είναι αντιμέτωποι με δίωξη για πλήγμα στη “δημόσια ασφάλεια”. Στην Ευρώπη κρούσματα με το στέλεχος Όμικρον διαπιστώνονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. 13 στην Πορτογαλία όλα στους κόλπους ποδοσφαιρικής ομάδας, 13 στην Ολλανδία, 9 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έξι από αυτά στη Σκωτία, δυο στη Δανία, τρία στη Γερμανία και από ένα σε Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία και Βέλγιο. Ταυτόχρονα Γαλλία και Ελβετία εξετάζουν ύποπτα περιστατικά. Ισραήλ, Ιαπωνία και Μαρόκο απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους  αλλοδαπούς την ώρα που ο ΠΟΥ εκτιμά  πιθανό να εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή σε όλο τον κόσμο με τον παγκόσμιο κίνδυνο να χαρακτηρίζεται πολύ υψηλός.  «Η ίδια η εμφάνιση της Όμικρον είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι αν και πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με τον COVID-19, αυτός δεν έχει τελειώσει με εμάς» ανέφερε ο γενικός διευθυντής ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. «Αυτές είναι οι πρωτεΐνες-ακίδες που κάθονται στο εξωτερικό του κορωνοϊού και που τού επιτρέπουν να μπει στα κύτταρά σας και η παραλλαγή Όμικρον, εξαιτίας αυτών των μεταλλάξεων θα έχει διαφορετικό σχήμα και φυσικά τα αντισώματα κατευθύνονται εναντίον αυτών (των ακίδων)», δήλωσε ο Φράνσις Κόλινς, Διευθυντής Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν τα σύνορά τους με επτά αφρικανικές χώρες, με κάποιους να είναι τυχεροί και να προλαβαίνουν τις τελευταίες πτήσεις…

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν ξανά έκκληση για εμβολιασμούς 

«Η πρώτη και  ύψιστη προτεραιότητα είναι:  Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε εμβολιαστείτε! Κάντε την ενισχυτική δόση όσοι το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε η πρόεδρος Ευρ. Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πάντως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, με την επιστημονική κοινότητα να χρειάζεται τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να εκτιμήσει την επικινδυνότητα της παραλλαγής.

Στην Βρετανία δύο ακόμα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν σε θετικά δείγματα φορέων στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνολικά πλέον στη χώρα έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα, πέντε στην Αγγλία και έξι στη Σκωτία. Τα δύο νεότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κάμντεν και στο Γουόντσγουορθ, στο βόρειο και νοτιοδυτικό Λονδίνο αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ είπε πως κατά τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα με τους ομολόγους του από τις χώρες του G7 εκφράστηκε κοινή αποφασιστικότητα για στενή συνεργασία «για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής» που συνιστά η παραλλαγή Όμικρον.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τζάβιντ, οι ομόλογοί του εξήραν τη γρήγορη αντίδραση και ενημέρωση για τη νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική. Ο Βρετανός υπουργός επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι οι συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμών για επέκταση της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες και σε διάστημα τριών μηνών μετά από τη δεύτερη δόση γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση. Δεκτή γίνεται επίσης η σύσταση για χορήγηση της δεύτερης δόσης και τους ανήλικους από 12 έως και 15 ετών.

«Αν αποδειχθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι πιο επικίνδυνη από την παραλλαγή Δέλτα, δε θα διατηρήσουμε τα μέτρα που λάβαμε ποτέ για μία ημέρα παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας. Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλός της ‘Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του ανέφερε πως το χάπι της Pfizer είναι αποτελεσματικό και για την παραλλαγή «Όμικρον». Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αιτία ανησυχίας, όχι πανικού, επισήμανε σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Μην περιμένετε, εμβολιαστείτε» προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού αναπόφευκτα θα πλήξει και τις ΗΠΑ. 

«Έχουμε το καλύτερο εμβόλιο στον κόσμο, τα καλύτερα φάρμακα, τους καλύτερους επιστήμονες και μαθαίνουμε περισσότερα κάθε μέρα», είπε τη Δευτέρα. «Θα καταπολεμήσουμε αυτήν την παραλλαγή με επιστημονικές και ενημερωμένες ενέργειες και ταχύτητα, όχι με χάος και σύγχυση». «Η καλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον είναι το εμβόλιο. Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί να με ακούτε να το λέω αυτό, αλλά η καλύτερη προστασία έναντι αυτής της νέας παραλλαγής ή οποιασδήποτε από τις παραλλαγές εκεί έξω, αυτές με τις οποίες έχουμε ήδη ασχοληθεί, είναι να εμβολιαστείτε πλήρως και να κάνετε μια αναμνηστική δόση» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όπως τόνισε στους Αμερικανούς: «εάν είστε 18 ετών και άνω και εμβολιαστήκατε πλήρως πριν από την 1η Ιουνίου, πηγαίνετε να κάνετε το αναμνηστικό εμβόλιο σήμερα». Ανέφερε επίσης ότι τα παιδιά από 5 ετών και άνω θα πρέπει να εμβολιάζονται. Εάν τα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν για την καταπολέμηση της Όμικρον, οι ΗΠΑ θα δράσουν γρήγορα. Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν τα lockdown είναι εκτός συζήτησης ως στρατηγική για την επιβράδυνση της πιθανής εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο Μπάιντεν είπε ότι τα lockdown είναι εκτός συζήτησης «προς το παρόν». «Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε. «Αλλά για να είμαστε προετοιμασμένοι, εάν χρειαστεί, η ομάδα μου ήδη συνεργάζεται με στελέχη της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson για να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για εμβόλια ή ενισχυτικές δόσεις, εάν χρειαστεί». 

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου