Friday, 29 March, 2024

Πεδίο μάχης το Παρίσι – “Επανάσταση” στα Ηλύσια Πεδία

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών

που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν όπως μετέδωσε το δίκτυο BFM TV. Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.
Το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με πολλά αυτοκίνητα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, όπως και ένα κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, ενώ η βία εξαπλώνεται με την αστυνομία να αδυνατεί ακόμη και αυτή την ώρα να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
Μάλιστα, διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών μεγάλων οίκων μόδας.
«Μυρίζει επανάσταση: Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 92 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αστυνομικοί.


Στις 15.00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 205 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλιπ δηλώνει συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν σήμερα στα σύμβολα της Γαλλίας. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου», προσέθεσε.
«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ θα μιλήσει απόψε στο δελτίο ειδήσεων των 20.00 (τοπική ώρα/21.00 ώρα Ελλάδας) του δικτύου TF1, μετά μια ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου