Saturday, 20 April, 2024

Πλημμύρες στην Ευρώπη, Λάιεν: Πρέπει να δράσουμε κατά της κλιματικής αλλαγής «τώρα»

Με τη δυτική Ευρώπη, και ιδίως τη Γερμανία, να «σαρώνεται» από πλημμύρες που έχουν κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 120 ανθρώπων

η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και ότι χρειάζεται επειγόντως δράση.
«Είναι η ένταση και η έκταση των γεγονότων που η επιστήμη μάς λέει ότι αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη κλιματικής αλλαγής και ότι αυτό είναι κάτι που πραγματικά, πραγματικά δείχνει την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έκκληση της Ούρσουλα ντερ Λάιεν ακολουθεί την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το λεγόμενο «Fit for 55», ένα κολοσσιαίο νομοθετικό πακέτο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030, σε σχέση με το 1990.
Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, εξ ου και η Επιτροπή υποβάλλει 12 νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κλιματική αλλαγή: Το ιστορικό σχέδιο της Κομισιόν-Ποιες αλλαγές φέρνει σε οικονομία και κοινωνία
Αποφασιστική μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι πλημμύρες που πλήττουν τη Γερμανία έχουν οδηγήσει σε εθνική καταστροφή.
Οι νεκροί στη Γερμανία ξεπέρασαν τους 100, ενώ η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται. Η ένταση της βροχής έκανε πολλά ποτάμια να υπερχειλίσουν κατακλύζοντας ολόκληρες πόλεις και χωριά.
Ταυτόχρονα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ενώ αγνοούνται τα ίχνη τουλάχιστον 23 ανθρώπων, από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Στο έλεος πλημμυρών έχουν βρεθεί παράλληλα η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου