Friday, 19 April, 2024

Πολιτικό χάος στην Ιταλία, με την κυβέρνηση Ντράγκι. Προς πρόωρες εκλογές

Σε πολιτική δίνη στροβιλίζεται η Ιταλία οδεύοντας ως όλα δείχνουν προς πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 2α Οκτωβρίου, καθώς πιθανότατα

ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόκειται να οριστικοποιήσει την Πέμπτη την παραίτησή του -αφού προηγηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, κατόπιν αυτής στη Γερουσία.

Ο Ντράγκι εξασφάλισε μεν την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Γερουσίας, αλλά μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές παρέμειναν στην αίθουσα και κατά συνέπεια εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός των παρόντων για να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία.

Οι γερουσιαστές της Λέγκα και της Forza Italia απείχαν της ψηφοφορίας όπως είχαν προαναγγείλει. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως και τα Πέντε Αστέρια θα απείχαν, γεγονός που θα σήμαινε ότι δεν θα εξασφαλιζόταν ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός (50% των γερουσιαστών συν ένας) ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία. Ο Μάριο Ντράγκι έλαβε μόλις 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά. Το πολιτικό «θρίλερ» παρατείνεται, καθώς οι αριθμοί είναι «πενιχροί» και στην πραγματικότητα υποδηλώνουν ότι δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος ο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμος να συνεχίσει υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» για να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κίνημα 5 Αστέρων.

«Σύμφωνο εμπιστοσύνης» είναι σαφές πως δεν υφίσταται, παρόλα αυτά ο Μάριο Ντράγκι δεν μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να υποβάλει οριστικά την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως θα έπραττε εάν δεν εξασφαλιζόταν, έστω και τυπικά, η ψήφος εμπιστοσύνης.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παραστεί το πρωί στη Βουλή για την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναμένει να δει και την εξέλιξη της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο πριν το τελικό βήμα.

Το πιθανότερο είναι, κατά τον ιταλικό Τύπο, πως θα μεταβεί στη συνέχεια στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του. Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο, με πιθανότερη ημερομηνία την 2α Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε πως σήμερα είναι μία «θλιβερή και δραματική ημέρα» για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως πλέον η χώρα πρέπει να οδεύσει προς εκλογές. «Μας έχουν δείξει την ‘πόρτα’. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε» δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι το -βαθιά διαιρεμένο- κόμμα του «έχει γίνει στόχος πολιτικής επίθεσης».

«Το Κίνημα δεν ζήτησε τίποτα για τον εαυτό του, αλλά μόνο για τους πολίτες. Σήμερα ήταν απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ενώ είδαμε μόνο μία περιφρονητική στάση που δεν κάνει καλό στους πολίτες» επέμεινε ο Κόντε, «δείχνοντας» τον Μάριο Ντράγκι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου