Friday, 19 April, 2024

Πορτογαλία: Νέα παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Κόστα εν μέσω κύματος σκανδάλων

Μια νεοδιορισθείσα ανώτερη κυβερνητική αξιωματούχος της Πορτογαλίας παραιτήθηκε την Πέμπτη φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τη σοσιαλιστική κυβέρνηση

που δέχεται σκληρή κριτική για τις διαδικασίες ελέγχου μετά από ένα κύμα σκανδάλων και παραιτήσεων.

Οι Σοσιαλιστές υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα κατέκτησαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές πριν από έναν χρόνο στην Πορτογαλία, αλλά η κυβέρνηση είχε έκτοτε μια ανώμαλη πορεία με ένδεκα υπουργούς και υφυπουργούς να εγκαταλείπουν τα πόστα τους, ορισμένοι εξ αυτών λόγω καταγγελιών για παραπτώματα στο παρελθόν ή αμφισβητούμενες πρακτικές τους.

Στο τελευταίο σχετικό περιστατικό φέρονται να κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Correio da Manha, τραπεζικοί λογαριασμοί της Κάρλα Περέιρα, που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Γεωργίας την Τετάρτη, λόγω έρευνας για διαφθορά σε βάρος του συζύγου της, ενός πρώην δημάρχου. Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν την αποπομπή της. Ο σύζυγός της, Αμέρικο Περέιρα, δήλωσε ότι μόνον ο ίδιος βρίσκεται στο σταυρόνημα της έρευνας και όχι η σύζυγός του.

Το υπουργείο Γεωργίας της Πορτογαλίας, το οποίο αρχικά δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγους να εγκαταλείψει η Περέιρα τη θέση της, καθώς δεν είχε κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωσή του ότι η υφυπουργός υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία έγινε αμέσως δεκτή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών Πέδρο Νούνο Σάντος παραιτήθηκε μετά από δημόσιες αντιδράσεις για την υψηλή αποζημίωση που έλαβε η υφυπουργός Οικονομικών Αλεσάντρα Ρέις από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού. Ο γραμματέας παραιτήθηκε επίσης.

Τον Νοέμβριο, το δεξί χέρι του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα, ο Μιγκέλ Άλβες, παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε επίσημα από τους εισαγγελείς για ατασθαλίες στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας του το 2015-16. Ο Άλβες αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου