Thursday, 28 March, 2024

Πούτιν: Κηρύσσω μερική επιστράτευση

Μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στον ρωσικό λαό, το πρώτο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.

Η επιστράτευση ξεκινάει άμεσα, την Τετάρτη.

Η επιστράτευση αφορά στους περίπου 300. 000 Ρώσους εφέδρους, πολίτες που έχουν υπηρετήσει ήδη και έχουν στρατιωτική εμπειρία.

«Θεωρώ αναγκαίο να υποστηρίξω την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για μερική κινητοποίηση πολιτών σε εφεδρεία, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει (…) και έχουν σχετική εμπειρία», δήλωσε.

Απειλές για χρήση πυρηνικών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατευτεί» και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τον πυρηνικό εκβιασμό. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε οτι η Δύση επιχειρεί να καταστρέψει την Ρωσία, τονίζοντας ότι ο στρατός αντιμετωπίζει συνολικά τις δυτικές δυνάμεις σε ένα μέτωπο 1.000 χλμ στην Ουκρανία.

Η χώρα μας διαθέτει διάφορα όπλα (μαζικής) καταστροφής, σε ορισμένα στοιχεία είναι ακόμη πιο “σύγχρονα” από αυτά που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Και ως απάντηση στην απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για την προστασία της Ρωσίας και του λαού μας αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και δήλωσε ότι στόχος του είναι “να απελευθερώσει” το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον “ζυγό” της Ουκρανίας.

Δεν μπορούμε, απλά δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να αφήνουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους να γίνονται κομμάτια από σφαγείς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς απάντηση την ειλικρινή επιθυμία τους να ορίσουν μόνοι τους τη μοίρα τους. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφαλή διοργάνωση αυτών των δημοψηφισμάτων, για να εκφράσουν οι άνθρωποι τη βούλησή τους και θα υποστηρίξουμε την απόφαση για το μέλλον τους που θα ληφθεί από την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ντόνετσκ και της λαϊκής δημοκρατίας του Λουχάνσκ, καθώς και των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σε αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου