Thursday, 25 April, 2024

Πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον – Σήμερα η ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922.

Ο βουλευτής Σερ Γκράχαμ Μπράντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922, δήλωσε: « Το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τους κανόνες, θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ 18:00 και 20:00 σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου – οι λεπτομέρειες θα επιβεβαιωθούν. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922 δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον χθες και πως συμφώνησαν ένα χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας το συντομότερο δυνατό.

Μετά από μήνες εικασιών, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον 54 βουλευτές-το 15% των βουλευτών των Τόρηδων-έχουν στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής, ζητώντας ψηφοφορία. Για να εκδιωχθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του οι μισοί συν ένας βουλευτές των Τόρηδων, δηλαδή 180 βουλευτές.

«Ο Μπόρις Τζόνσον ανυπομονεί να βάλει ένα τέλος και να προχωρήσει παρακάτω»

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε: «Απόψε είναι μια ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στις εικασίες μηνών και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει, υλοποιώντας τις προτεραιότητες του λαού».

«Ο πρωθυπουργός καλωσορίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές και θα τους υπενθυμίζει πως, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα θέματα που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο τρομερή πολιτική δύναμη» πρόσθεσε. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής αργότερα σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στη σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», αναφέρει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter. «Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter: «Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας». «Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου