Tuesday, 19 March, 2024

Πώς θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι

Tα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα για την Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους ώστε να γιορτάσουν μεν

οι άνθρωποι με συγγενείς και φίλους, αλλά από την άλλη να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού, καθώς γίνεται ολοένα και πιο απειλητικό το φάσμα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ακολουθούν κάποια από τα μέτρα που θα ισχύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

Γαλλία: Χαλάρωση στις μετακινήσεις υπό όρους

Στη Γαλλία η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού θα πέσουν κάτω από 5.000 ημερησίως. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Τα χιονοδρομικά κέντρα την περίοδο των εορτών θα παραμείνουν κλειστά, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα πραγματοποιούνται τυχαίοι συνοριακοί έλεγχοι, ώστε να αποτραπεί η μόλυνση με τον κορωνοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου θα λειτουργούν τα θέρετρα του σκι.
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου
Στη Γερμανία τα κρούσματα παραμένουν ακατέβατα, γεγονός που προκαλεί έντονη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, ακόμη και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Προς το παρόν το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αλλά στη διάρκεια των γιορτών πιθανώς να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων, εξαιρουμένων των παιδιών.
Η περιοχή της Βαυαρίας ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι θα επιβάλει αυστηρότερο lockdown από τις 9 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Βρετανία: Μέχρι τρία νοικοκυριά θα μπορούν να βρεθούν μαζί
Στη Βρετανία, όπου καταγράφηκαν πάνω από 17.200 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και ξεκινούν από αύριο οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, οι πολίτες θα μπορούν να συναντηθούν σε χώρους λατρείας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, μέχρι τρία νοικοκυριά θα μπορούν να βρεθούν μαζί από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριό τους για τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο.

Ιταλία: Κλειστοί οι Ναοί για τους πιστούς τα Χριστούγεννα
Στην Ιταλία, όπου καλπάζει η πανδημία με εκατοντάδες θύματα ανά 24ωρο, οι πολίτες δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της νύχτας των Χριστουγέννων. Από τις 20 Δεκεμβρίου θα επιτραπεί πάντως η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα θέρετρα του σκι θα παραμείνουν κλειστά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ισπανία: Δέκα άτομα ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα
Στην Ισπανία, όπου ένας στους τρεις πολίτες δηλώνει πρόθυμος να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει κάπως τα λουριά επιτρέποντας τις συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων ανά νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 01.30 από τις 23.00 από τις 24 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η μετακίνηση ανάμεσα στις περιοχές θα απαγορευθεί από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, εξαιρουμένων των επισκέψεων μεταξύ μελών της οικογένειας.

Αυστρία: Δεν θα λειτουργήσουν χριστουγεννιάτικες αγορές
Στην Αυστρία, όπου τέθηκε σε εφαρμογή νέο μερικό lockdown μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου, η κυβέρνηση Κουρτς αποφάσισε να μη λειτουργήσουν χριστουγεννιάτικες αγορές την περίοδο των εορτών. Θα επιτραπούν πάντως οι εξορμήσεις για σκι από τις 24 Δεκεμβρίου

Βέλγιο: «Μοναχικά» Χριστούγεννα
Στο Βέλγιο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στις 5 Ιανουαρίου, τα νοικοκυριά θα έχουν την δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με ένα επιπλέον άτομο τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι θα μπορούν να συναντήσουν άλλους δύο. Τα πυροτεχνήματα θα είναι απαγορευμένα, για να αποφευχθεί η συγκέντρωση ανθρώπων και τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν συνιστώνται.

Πορτογαλία: Μερική χαλάρωση των μέτρων
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν θα υπάρξει αριθμητικό όριο στις συγκεντρώσεις ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα μέτρα θα ενισχυθούν ξανά λίγες μέρες αργότερα, ώστε να μην πραγματοποιηθούν πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετακινηθεί από τις 23.00 στις 02.00 τις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως, τα υπαίθρια πάρτι θα παραμείνουν υπό απαγόρευση και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα έξι άτομα.

Ιρλανδία: Άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων για τις γιορτές
Στην Ιρλανδία, όπου έληξε η καραντίνα την 1η Δεκεμβρίου, θα μπορούν να συναντηθούν έως και τρία νοικοκυριά στο διάστημα από 18 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ περιοχών θα αρθεί για την περίοδο αυτή.

Νορβηγία: Ρεβεγιόν με έως και δέκα καλεσμένους
Οι Νορβηγοί θα μπορούν να καλέσουν μέχρι 10 άτομα στα σπίτια τους δύο φορές ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εκτός των δύο αυτών ημερών, παραμένει το όριο των 5 ατόμων στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Δανία: Στοχευμένο lockdown

Η Δανία θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας για να αναχαιτίσει πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν. Μπαρ, εστιατόρια και μουσεία θα κλείσουν από τις 9 Δεκεμβρίου σε 38 δήμους της χώρας, περιλαμβανομένης της Κοπεγχάγης, και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Ουγγαρία: Ματαιώνονται οι πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί
Η Ουγγαρία θα διατηρήσει τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανάμεσά τους και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20.00 μέχρι τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου. Οι πρωτοχρονιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώνονται για φέτος.

Τσεχία: Χριστούγεννα με ανοικτά εστιατόρια και καταστήματα
Στην Τσεχία η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου χαλαρώνοντας τα μέτρα για την πανδημία εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Στην Πολωνία κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να καλέσει έως πέντε άτομα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου